A koronavírus pandémia jelenlegi szakaszában egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a szerológiai vizsgálatok is. 
A szerológiai vizsgálatokat vénás vérvétellel nyert mintából végezzük, a vizsgálat célja a vérben lévő ellenanyagok (antitestek kimutatása), az immunválasz megítélése.

Vakcináció után kialakult védettség kimutatása esetén szintén ennek az új megközelítésű tesztnek egy variánsát javasoljuk: olyan IgG+IgM ECLIA tesztek is léteznek, melyek csak a virális S (spike) fehérje ellen termelt antitestek mennyiségét mérik, azaz a vakcináció során az S-antigén alapú vakcinák ellen termelt ellenanyagok specifikusan kimutathatók. Persze a vírusfertőzésen természetes úton átesettek szervezetében is kimutathatók anti-S IgG+IgM ellenanyagok, de egy oltás utáni booster effektus nagyon szépen kirajzolódó görbéje és valószínűleg többszörös értéke az előbbiektől általában jól elkülöníthető. 

Az eredmény U/ml egységben kerül interpretálásra, a titer 2-3 hónaponkénti mérésével jól nyomonkövethető az ellenenyagszint változása: Eddigi tapasztalataink szerint az első oltás után a 20-80 U/ml tartomány nagyságrendjébe emelkedik ez a titerérték egészséges fiataloknál és középkorúaknál. Idősebbeknél és nem egészségeseknél ez alacsonyabb szinteken mozog.
A megfelelő időben (21 nap múlva) beadott második oltás után ez az érték jelentősen megugrik, átlagosan 2000 U/ml környékén látjuk az eredményeket a második oltás után 8-10 nappal, de nem ritkák a 8000 U/ml körüli értékek sem.
A titer lecsengésének dinamikáját egyelőre nem ismerjük és egyelőre szintén nem ismert, hogy a magas, többezres nagyságrendbe eső értékek között van-e különbség a védettség tekintetében.

Természetes átvészeltség után az első oltás értékeihez hasonló értékeket látunk anti-S IgG-re. Átvészeltség utáni oltásnál pedig többször láttunk már az előzőekben írt titerértékeknél jóval magasabb szinteket is, de ehhez még nincs elegendő adat a birtokunkban.

A vakcinák mai piacán megjelent már olyan oltóanyag is (Sinopharm), mely legyengített, teljes SARS-CoV-2 vírusokat tartalmaz, azaz a védettség itt várhatóan minden kifejeződő antigén ellen termelődő antitestek révén valósul majd meg. A szerológiai kép ez eseten egy teljes vírusfertőzéshez hasonló "N", "S" és más antigének elleni titerek megjelenését is fogja mutatni, azaz elvileg nem lesznek elkülöníthetők a vírusfertőzésen átesett és a teljes vírus oltóanyaggal oltottak. 

Ennél a vizsgálatnál meg kell adni az alábbi adatokat is:
Oltás neve, oltás ideje (mindkét időpont fontos lehet), valamint az oltások utáni tünetek (hidegrázás, láz, nyirokcsomó duzzanat, ízületi fájdalom, izomfájdalom, fáradékonyság, stb). Valamint, hogy volt-e és mikor természetes úton történt fertőzése is a páciensnek.

Mind a természetes úton történt fertőzéseknél, mind a vakcinációk után kialakuló szerológiai képben tovább bonyolítja az általános zavart sajnos még az is, hogy sok esetben egyáltalán nem, vagy csak gyenge immunválasz születik akár a vírusfertőzés, akár az oltások után is. Ennek oka sokszor nem ismert, de gyakran láttuk ezt oltás utáni idős vagy immunkárosodott pácienseknél, de találkoztunk ilyen különös esetekkel az első hullám idején természetes fertőzésen átesett tünetmentes fiataloknál is.

Vakcináció után kialakult védettség kimutatására a következő vizsgálatot javasoljuk: Elecsys IgG+IgM "S" ECLIA.

A vizsgálat ára: 9.000 Ft, mely magában foglalja a vérvétel díját is.