A koronavírus pandémia jelenlegi szakaszában egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a szerológiai vizsgálatok is. 
A szerológiai vizsgálatokat vénás vérvétellel nyert mintából végezzük, a vizsgálat célja a vérben lévő ellenanyagok (antitestek kimutatása), az immunválasz megítélése.

Új fertőzés gyanúja esetén mindhárom ellenanyag kimutatását javasoljuk: IgA, IgM, IgG vizsgálatok. 

Mindenekelőtt azonban azt kell hangsúlyoznunk, hogy friss fertőzések detektálásához a légúti mintából készült PCR vizsgálat az alapvető és nélkülözhetetlen eszköze a diagnosztikának. 

Új fertőzéseknél vagy zajló fertőzéseknél gyakran látjuk mindhárom ellenanyag közel azonos idejű szerokonverzióját, majd szintjeik emelkedését. A klasszikus szerológiában az IgA és IgM megjelenése után kezd el növekedni az IgG szintje, majd lecsengésük is ebben a sorrendben történik meg egy idő után. SARS-CoV-2 fertőzéseknél sajnos néha egészen kaotikus mintázatokat követve jelennek meg az ellenanyagok, és nem ritka az IgA és IgM ellenanyag titerek hosszabb távú megmaradása sem. Eddigi tapasztalataink szerint talán az IgA követ valamivel jobban értelmezhető lefutást, ez az ellenanyag csökken le leghamarabb, de sajnos lecsengésének ideje nem feltétlenül esik egybe a fertőzés aktív idejének végével. Ezért gondoljuk azt, hogy a SARS-CoV-2 fertőzésnél az IgA magas titerének detektálás lehet az egyik legjobb marker korai fertőzések szűrésénél, de ennek érzékenysége még mindig messze alulmúlja a PCR-technológiákét, ezért a szűrés szó itt erősen idézőjelesen értendő csak. Az IgM szintje mutathat az IgA-hoz hasonló lefutást, de sok betegnél a betegség lezajlása után még hónapokkal is erősen pozitív maradhat, azaz szerokonverzióján és kezdeti megugrásán kívül más diagnosztikus szerepét később még nem nagyon tudtuk konzekvensen értelmezni.

Egy másik módszerünk azonban nagy segítség lehet a fertőzés idejének megállapításában: ECLIA módszerünkkel a fertőzés során szelektálódó, ún. érett IgG és IgM antitesteket detektáljuk, ez a módszer egyébként nagyobb érzékenységű is a hagyományos ELISA-knál. Tapasztalataink szerint az érett IgG+IgM antitestek mért értéke friss fertőzöttek esetén egy viszonylag jól felismerhető határérték és alacsonyan pozitív zónába esik (sajnos itt sem ritkák a kivételek!), a betegség előrehaladtával ez a titerérték is növekszik: általában 150-200 score érték környékén tetőzik, majd elkezdődik egy lassú, körülbelül fél évig tartó csökkenés. 

Új fertőzések gyanúja esetén tehát a következő vizsgálatokat javasoljuk: Elecsys IgG+IgM "N" ECLIA, IgM Diapro ELISA és IgA Diapro ELISA. 

A vizsgálat ára: 19.500 Ft, mely magában foglalja a vérvétel díját is.