A koronavírus pandémia jelenlegi szakaszában egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a szerológiai vizsgálatok is. 
A szerológiai vizsgálatokat vénás vérvétellel nyert mintából végezzük, a vizsgálat célja a vérben lévő ellenanyagok (antitestek kimutatása), az immunválasz megítélése.

Régi fertőzés után megmaradt védettség kimutatása viszonylag egyszerű és gyors feladat a laboratórium számára: az IgG+IgM "N" ECLIA módszerrel végzett vizsgálatokban a már említett, kb. fél éves perióduson belül nagy érzékenységgel vagyunk képesek a SARS-CoV-2 érintettséget kimutatni. Ennek 1-2 havonta történő vizsgálata nagyon szépen kirajzolhatja - eddigi tudásunk szerint a valóban a védettséget jelentő - IgG ellenanyag titer lefutási görbéjét. Ebben a vizsgálatban olyan tesztet használunk, mely a vírusra jellemző N (nucleocapsid) fehérje ellen termelődő IgG+IgM antitesteket detektálja, ez a fehérje a vírus természetes sokszorozódása során kerül szervezetünkbe, irodalmi adatok szerint az egyik leginkább immunogén fehérjéje ez a koronavírusnak.

Régi fertőzés után megmaradt védettséget biztosító ellenanyag kimutatására a következő vizsgálatot javasoljuk: 
Elecsys IgG+IgM "N" ECLIA.

A vizsgálat ára: 9.000 Ft, mely magában foglalja a vérvétel díját is.

Amennyiben ez a vizsgálat szeropozitív értéket ad, az adott jogszabályi feltételek mellett, a védettségi igazolvány az illetékes szervnél igényelhető.