Vírus ellen termelt ellenanyagok kimutatása, a COVID-19 IgA, IgM és IgG ELISA teszt

Minden kórokozó, így a vírus fertőzések után is beindul a szervezet védekező mechanizmusa, először az IgA, utána IgM, majd az IgG típusú ellenanyagok mutathatók ki.

Az ellenanyag tesztek mindig a kórokozó valamelyik specifikus strukturális fehérjéje ellen termelt ellenanyagokat mutatják ki.

A mai tudásunk szerint a COVID-19 vírus ellen termelt IgA (korai) típusú ellenanyag a fertőzés után 2-4. napot követően, az IgM (korai) típusú ellenanyag a fertőzés után a 9-10. napot követően, az IgG típusú (késői) ellenanyag a fertőzés után 10-11. napot követően  mutatható ki a vérből ( teljes vér, vérszérum, vagy vérplazma). Ezen ellenanyagok jelenléte a fertőzés átvészeltségének különböző stádiumait mutatják. A gyakorlat azt mutatja, hogy az ellenanyag kimutatás bizonytalan az ujjbegyes vérből, ezért javasolt a vizsgálatot vérszérumból elvégezni.

Minden kórokozó, így a vírusfertőzések után is beindul a szervezet védekező mechanizmusa, először az IgA, IgM, majd az IgG típusu ellenanyagok mutathatóak ki. Az ellenanyag tesztek mindig a kórokozó valamelyik specifikus fehérjéje ellen termelt ellenanyagokat mutatják ki.

Az ELISA teszt egy mérésen alapuló vizsgálat, mely pontosabb és biztosabb eredményt mutat a gyorsteszteknél.
Fertőzés után eltelt nap (valószínűsíthető) Mi mutatható ki? Milyen mintából? Módszer Hány napig mutatható ki?
5-6 nap Vírus RNS orr és garatminta PCR 2-3 hét
2-4 nap IgA ellenanyag vérminta ELISA még nem tudjuk, de valószínűleg néhány nap
8-9 nap IgM ellenanyag vérminta ELISA még nem tudjuk, de valószínűleg néhány hét
10-11 nap IgG ellenanyag vérminta ELISA még nem tudjuk, valószínűleg hónapokig, évekig

 

A fentiek alapján abban az esetben, ha az ellenanyagokat egyben mutatja ki, pozitív eredmény esetén  mindenképpen az IgM-et és IgG-t egymástól jól elkülöníthet kimutatását javasoljuk, hiszen az IgA és IgM kimutatása nagy valószínűséggel egybeesik a fertőzőképességgel. Tehát akinél az IgA és IgM kimutatható, mindenképpen PCR technikával meg kell erősíteni a fertőzést, mindenképpen elkülönítésre van szükség. Ez abban az esetben is érvényes ha mind az IgA, IgM, mind az IgG kimutatható.

Ma még nem tudjuk, (nincsen adat) hogy az IgA, IgM eltűnése és csak az IgG kimutathatósága egybe esik-e a fertőzőképesség elvesztésével, a jelenlegi ismeretek szerint ebben az esetben is javasolt a megerősítő PCR vizsgálat elvégzése.

Eredmények interpretálása

IgG pozitivitás:  - korábban, akár tünetmentesen lezajlott fertőzés

IgG és IgM pozitivitás: vagy nemrégen lezajlott, vagy még akut fertőződés Ebben esetben fennáll a vírus ürítés veszélye. PCR vizsgálat javasolt

IgM pozitivitás: korai fertőzés, IgG még nem jelent meg. Valószínűsíthető a vírus ürítés, mindenképpen PCR vizsgálat és elkülönítés javasolt

se IgG se IgM nem mutatható ki: vagy  nem találkozott a vírussal, vagy ablak periódusban van. Amennyiben tünetek jelentkeznek, a vizsgálatot meg kell ismételni

Az ELISA teszt ára: 17.990 Ft + 1.300 Ft vérvételi díj

Az előjegyzéseket csak telefonon tudjuk fogadni!

Fontos információk
  1. Amennyiben légúti panasszal rendelkezik, hőemelkedése, esetleg láza van, akkor kérünk maradjon otthon, mert ebben az esetben nem tudunk fogadni Központunkban!
  2. A mintavételt minden esetben megelőzi egy adatbekérő lap és egy nyilatkozat kitöltése. Kérjük hogy a dokumentumokat legkésőbb a vizsgálatot megelőz napon juttassák el a részünkre az info@partnermedical.hu email címre.
  3. A kapott időpontra pontosan érkezzenek lehetőleg kísérő nélkül. A Központon belül tartsák a 2 méteres távolságot.
  4. Kérjük hogy védőfelszerelésben érkezzenek. A helyszínen gumikesztyűt biztosítunk mindenki részére.