Urológia

Az urológia a vizeletkiválasztó szervrendszer (vese, húgyvezeték, húgyhólyag, húgycső)  és a férfi nemi szervek (hímvessző, prosztata, ondóhólyag, here) megbetegedéseivel foglalkozó ága az orvostudománynak. A fenti szervek fejlődési rendellenességeivel, működési zavaraival, daganatos, köves, gyulladásos megbetegedéseivel, azok kivizsgálásával és gyógyításával foglalkozik.

Urológiai szakrendelésünk

Urológiai szakrendelésünk

A szakrendelésen  lehetőség van a vese,húgyvezeték,húgyhólyag, húgycső fejlődési rendellenességeinek, daganatainak, köveinek, gyulladásos megbetegedéseinek kivizsgálására, bizonyos esetekben kezelésére,valamint a férfi nemi szervek,prosztata, ondóhólyag, hímvessző,here daganatainak, a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának,a férfi nemi szervek működésének, gyulladásos megbetegedéseinek kivizsgálására és kezelésére. A szakrendelésen rendelkezésére állunk vizelettartási, ürítési zavarok, férfi klimax, merevedési zavar, korai magömlés kivizsgálására és kezelésére is.

A szakrendelésen konzultáció és kontroll vizsgálat során áttekintjük a rendelkezésre álló korábbi orvosi  dokumentációit, kikérdezzük panaszait, betegsége tüneteit, tájékoztatjuk a lehetséges okokról, az elvégzendő vizsgálatokról, a kezelési lehetőségekről.

Urológiai vizsgálat során a kórelőzmény felvétele után fizikális vizsgálatot végzünk, mely magába foglalja a vesetájak, has, nemi szervek, prosztata vizsgálatát. A prosztata ujjal történő vizsgálata végbélen keresztül  történik, mely felvilágosítást ad a prosztata méretéről, tapintási tulajdonságairól, prosztata és a végbél egyéb elváltozásairól. A prosztata vizsgálat általában  kellemetlen érzéssel jár, a húgycsőben égő érzés, vizelési inger lehet. Prosztata, végbélgyulladás, gyulladt aranyér esetén fájdalmat is érezhet.

Az urológiai vizsgálathoz hozzátartozik a vizelet vizsgálata is, mely fontos információkat adhat a betegségéről.
Urológiai állapotáról további fontos információkat  adnak az urológiai szervek ultrahangos vizsgálatai, vese, hólyag,prosztata, here Uh-os vizsgálata, melyek fájdalommal nem járnak. A prosztata méretének, szerkezetének  pontosabb megítélését teszi lehetővé a végbélen keresztül végzett ultrahang vizsgálat (transrektális ultrahang vizsgálat,TRUS). Ezzel az eszközzel lehetőség van a prosztatából célzott szövettani  mintavételre, rosszindulatú daganat felismerésére.  A szakrendelésen elérhető korszerű ultrahangkészülék, mely a hasi szervek, here és prosztata vizsgálatára alkalmas fejekkel rendelkezik.

Vizeletürítési zavarok esetén rendelkezésre áll vizeletáramlás pontos meghatározására szolgáló készülék, uroflowméter. A szakrendelésen elvégezhető többféle laboratóriumi vizsgálat, vérvétel, mely diagnózis további pontosításához, felállításához lehet szükséges.

Milyen anyagokat tudunk vizelet gyorstesztek segítségével kimutatni?

Fehérje: minimális mértékben jelen lehet a vizeletben betegség nélkül is.
Cukor: normális esetben nincs a vizeletben - jelenléte további vizsgálatokat indokolhat,  cukorbetegség lehetősége miatt.
Aceton: éhezéskor, szomjazáskor, ill. cukorürítéssel együtt fordulhat elő.
Epefesték: friss vizeletben normális esetben is lehet urobilinogént, de a máj betegségeiben kórjelző!
Vér:  normális vizeletben látóterenként 1-4 vörös vértest lehet, ennél magasabb szám esetén beszélünk mikroszkópos vérvizelésről. Makroszkópos véres  a vizelet, ha szemmel láthatóan véres a vizelet vagy alvadékot is tartalmaz.
Genny: Leukocyturia - ha a vizeletben látóterenként 10  fehér vérsejtnél több látható.

Vizelet mikrobiológiai vizsgálata válhat szükségessé különböző gyulladásos kórképekben.

A vizelet bakteriológiai vizsgálata alkalmával  nem csak az adott kórokozót tudjuk kimutatni,hanem azt a gyógyszert is meghatározzák,  mely a kórokozó szaporodását meggátolja vagy a kórokozót elpusztítja.

  • PSA vizsgálat (vérvétellel vénából)
  • A prosztatarák gyanúja esetén  PSA vizsgálatot végzünk.
  • Hormonvizsgálat (vérvétellel vénából)

Meddőségi, merevedési zavar esetén van lehetőség  speciális hormon és egyéb vizsgálatok elvégzésére. A szakrendelésen elvégezhetők műtét utáni sebkötözések, varrateltávolítások, katéter-cserék, katéter-behelyezések.

Kezelések

Az elvégzett fizikális, képalkotó,ultrahang, labor  vizsgálatok után orvosa tájékoztatja Önt betegségéről, annak következményeiről és kezelési lehetőségeiről, annak előnyeiről,hátrányairól.

Mikor érdemes urológushoz fordulnia?

  • Herezacskó bőrén, illetve abban, valamint a herében, hímvesszőben látható és tapintható elváltozások esetén.
  • Vizelési panaszok: gyakori, éjszakai, nehezen induló, vékony sugarú, fájdalmas, véres vizelet észlelésekor.
  • Deréktáji és alhasi panaszok, görcsök kapcsán.
  • Húgyúti fertőzések, gyulladások kivizsgálása és kezelése céljából.
  • Húgyúti kövesség kivizsgálására, valamint kezelésére.
  • Prosztata „rákszűrés” elvégzésére (azoknál a férfiakban ahol a családban előfordult prosztata rák 40 év felett évente, egyéb esetben 50 év felett évente javasolt).

Hogyan készüljön fel az urológiai vizsgálatra?

Az urológiai szervek, hólyag  vizsgálatához szükséges, hogy a beteg  telt húgyhólyaggal jelentkezzen. A vizsgálatot megelőző órákban fogyasszon bőven folyadékot, és a rendelőbe érkezésekor, ultrahang vizsgálat elvégzése előtt ne vizeljen!

Rendelési idő
Kedd 16:00 - 20:00 | Dr. Sebesi József Antal
Szerda 16:00 - 20:00 | Dr. Gécs Sándor
Csütörtök 16:00 - 20:00 | Dr. Seres Zoltán