Urológia

Az urológia a vizeletkiválasztó szervrendszer (vese, húgyvezeték, húgyhólyag, húgycső)  és a férfi nemi szervek (hímvessző, prosztata, ondóhólyag, here) megbetegedéseivel foglalkozó ága az orvostudománynak. A fenti szervek fejlődési rendellenességeivel, működési zavaraival, daganatos, köves, gyulladásos megbetegedéseivel, azok kivizsgálásával és gyógyításával foglalkozik.

Urológiai szakrendelésünk

Urológiai szakrendelésünk

A szakrendelésen  lehetőség van a vese,húgyvezeték,húgyhólyag, húgycső fejlődési rendellenességeinek, daganatainak, köveinek, gyulladásos megbetegedéseinek kivizsgálására, bizonyos esetekben kezelésére,valamint a férfi nemi szervek,prosztata, ondóhólyag, hímvessző,here daganatainak, a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának,a férfi nemi szervek működésének, gyulladásos megbetegedéseinek kivizsgálására és kezelésére. A szakrendelésen rendelkezésére állunk vizelettartási, ürítési zavarok, férfi klimax, merevedési zavar, korai magömlés kivizsgálására és kezelésére is.

A szakrendelésen konzultáció és kontroll vizsgálat során áttekintjük a rendelkezésre álló korábbi orvosi  dokumentációit, kikérdezzük panaszait, betegsége tüneteit, tájékoztatjuk a lehetséges okokról, az elvégzendő vizsgálatokról, a kezelési lehetőségekről.

Urológiai vizsgálat során a kórelőzmény felvétele után fizikális vizsgálatot végzünk, mely magába foglalja a vesetájak, has, nemi szervek, prosztata vizsgálatát. A prosztata ujjal történő vizsgálata végbélen keresztül  történik, mely felvilágosítást ad a prosztata méretéről, tapintási tulajdonságairól, prosztata és a végbél egyéb elváltozásairól. A prosztata vizsgálat általában  kellemetlen érzéssel jár, a húgycsőben égő érzés, vizelési inger lehet. Prosztata, végbélgyulladás, gyulladt aranyér esetén fájdalmat is érezhet.

Az urológiai vizsgálathoz hozzátartozik a vizelet vizsgálata is, mely fontos információkat adhat a betegségéről.
Urológiai állapotáról további fontos információkat  adnak az urológiai szervek ultrahangos vizsgálatai, vese, hólyag,prosztata, here Uh-os vizsgálata, melyek fájdalommal nem járnak. A prosztata méretének, szerkezetének  pontosabb megítélését teszi lehetővé a végbélen keresztül végzett ultrahang vizsgálat (transrektális ultrahang vizsgálat,TRUS). Ezzel az eszközzel lehetőség van a prosztatából célzott szövettani  mintavételre, rosszindulatú daganat felismerésére.  A szakrendelésen elérhető korszerű ultrahangkészülék, mely a hasi szervek, here és prosztata vizsgálatára alkalmas fejekkel rendelkezik.

Vizeletürítési zavarok esetén rendelkezésre áll vizeletáramlás pontos meghatározására szolgáló készülék, uroflowméter. A szakrendelésen elvégezhető többféle laboratóriumi vizsgálat, vérvétel, mely diagnózis további pontosításához, felállításához lehet szükséges.

Milyen anyagokat tudunk vizelet gyorstesztek segítségével kimutatni?

Fehérje: minimális mértékben jelen lehet a vizeletben betegség nélkül is.
Cukor: normális esetben nincs a vizeletben - jelenléte további vizsgálatokat indokolhat,  cukorbetegség lehetősége miatt.
Aceton: éhezéskor, szomjazáskor, ill. cukorürítéssel együtt fordulhat elő.
Epefesték: friss vizeletben normális esetben is lehet urobilinogént, de a máj betegségeiben kórjelző!
Vér:  normális vizeletben látóterenként 1-4 vörös vértest lehet, ennél magasabb szám esetén beszélünk mikroszkópos vérvizelésről. Makroszkópos véres  a vizelet, ha szemmel láthatóan véres a vizelet vagy alvadékot is tartalmaz.
Genny: Leukocyturia - ha a vizeletben látóterenként 10  fehér vérsejtnél több látható.

Vizelet mikrobiológiai vizsgálata válhat szükségessé különböző gyulladásos kórképekben.

A vizelet bakteriológiai vizsgálata alkalmával  nem csak az adott kórokozót tudjuk kimutatni,hanem azt a gyógyszert is meghatározzák,  mely a kórokozó szaporodását meggátolja vagy a kórokozót elpusztítja.

  • PSA vizsgálat (vérvétellel vénából)
  • A prosztatarák gyanúja esetén  PSA vizsgálatot végzünk.
  • Hormonvizsgálat (vérvétellel vénából)

Meddőségi, merevedési zavar esetén van lehetőség  speciális hormon és egyéb vizsgálatok elvégzésére. A szakrendelésen elvégezhetők műtét utáni sebkötözések, varrateltávolítások, katéter-cserék, katéter-behelyezések.

Kezelések

Az elvégzett fizikális, képalkotó,ultrahang, labor  vizsgálatok után orvosa tájékoztatja Önt betegségéről, annak következményeiről és kezelési lehetőségeiről, annak előnyeiről,hátrányairól.

Mikor érdemes urológushoz fordulnia?

  • Herezacskó bőrén, illetve abban, valamint a herében, hímvesszőben látható és tapintható elváltozások esetén.
  • Vizelési panaszok: gyakori, éjszakai, nehezen induló, vékony sugarú, fájdalmas, véres vizelet észlelésekor.
  • Deréktáji és alhasi panaszok, görcsök kapcsán.
  • Húgyúti fertőzések, gyulladások kivizsgálása és kezelése céljából.
  • Húgyúti kövesség kivizsgálására, valamint kezelésére.
  • Prosztata „rákszűrés” elvégzésére (azoknál a férfiakban ahol a családban előfordult prosztata rák 40 év felett évente, egyéb esetben 50 év felett évente javasolt).

Hogyan készüljön fel az urológiai vizsgálatra?

Az urológiai szervek, hólyag  vizsgálatához szükséges, hogy a beteg  telt húgyhólyaggal jelentkezzen. A vizsgálatot megelőző órákban fogyasszon bőven folyadékot, és a rendelőbe érkezésekor, ultrahang vizsgálat elvégzése előtt ne vizeljen!

Urológiai beavatkozások

Rendelésünkön lehetőség van húgycső kenet mintavételezésre, fityma letapadás oldására (adhaesiolysis), hímvessző és herezacskó elváltozások, tályogok ambuláns ellátás keretében elvégezhető helyi érzéstelenítéses ellátására.
A beavatkozásokat kizárólag Dr. Sebesi József végzi. Előjegyzés csak telefonon elérhető.

Rendelési idő
Kedd 08:00 - 12:00 | Dr. Sebesi József Antal
Szerda 08:00 - 14:30 | Dr. Sebesi József Antal
Szerda 16:00 - 20:00 | Dr. Gécs Sándor
Csütörtök 16:00 - 20:00 | Dr. Seres Zoltán
Péntek 08:00 - 11:30 | Dr. Sebesi József Antal