Ultrahang diagnosztika

Az ultrahang diagnosztika a képalkotó diagnosztikai eljárások körébe tartozik. A képalkotó diagnosztika történetének második legnagyobb vívmányaként tartjuk számon, hogy az ultrahang nyalábot diagnosztikai vizsgálatok végzésére alkalmassá tették.

Az ultrahang diagnosztikai vizsgálat a különböző megbetegedések kivizsgálása folyamatában szinte nélkülözhetetlen, gyors, megkerülhetetlen módszer. A beteg számára nem megterhelő, nincs kockázata, nem jár sugárterheléssel, nincs káros hatása, szövődménye. Viszonylag rövid idő alatt, egy vizsgálat keretében több szerv is vizsgálható, dinamikájában követhető. A gyógyulási folyamat követésében szintén jelentős szerepe van. Az ultrahang vizsgálatokat magas technológiai színvonalú, korszerű ultrahang berendezéssel, nyugodt körülmények között végezzük.

Ultrahang diagnosztikai szakrendelésünk

Ultrahang diagnosztikai szakrendelésünk

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálandó, szabaddá tett testrészt buborék mentes zselével lekenjük, hogy az ultrahang nyaláb szabadon áramolhasson, az orvos a transducer mozgatásával jeleníti meg a képet a monitoron. A képek rögzíthetők, archiválhatók, így szükség esetén a változások nyomon követhetők.

Mit vizsgálhatunk ultrahanggal?

  • Hasi, kismedencei szervek ultrahang vizsgálata:

- A hasi szervek közül ultrahang vizsgálattal az epehólyag, az epeutak, a máj, a hasnyálmirigy, a lép, a vesék, a mellékvesék, a kismedencei szervek, a hasi érstruktúra tekinthető át diagnosztikai célból.

- Epekövek, vesekövek kimutatására alkalmas, a gyomor-bélrendszer vizsgálata azonban korlátozottan lehetséges.

- A vizsgálat előtt 6 órával a beteg nem ehet, kismértékű szénsavmentes folyadék fogyasztható. Megjegyzendő, hogy a kismedence áttekintő vizsgálata csak feszesen telt hólyaggal végezhető el (a vizsgálat előtt 3 órával a vizelet ürítést kerülni kell)

  • Lágyrész ultrahang vizsgálatok:

- A nyaki lágyrészek vizsgálata során a pajzsmirigy, a nyálmirigy, a nyaki nagyerek, a nyaki nyirokcsomók, illetve a nyak további lágyrészeinek, valamint bőrfelszin alatti részeinek eltérését lehetséges megállapítani.

- Az emlő ultrahang vizsgálata során, az emlőkben esetlegesen előforduló, megjelenő cysták, jó és rosszindulatú daganatok, egyéb rendellenességek kimutatása lehetséges. Az emlők vizsgálatával párhuzamosan a mellkasfal, valamint a hónalj árkok vizsgálata is megtörténik.

- A here ultrahang vizsgálata során a herék, mellékherék nagysága, szerkezete vizsgálható, ezzel párhuzamosan az esetleges vénás tágulatok is kimutathatók.

  • Izületek, hajlatok, bőr alatti rétegek ultrahang vizsgálata: alsó és felső végtagi izületek felépítése, kóros eltérése, a körülvevő lágyrészek eltérései vizsgálhatól. Az izmok, inak esetleges eltérései szintén nagy biztonsággal megítélhetők.
  • Erek ultrahang vizsgálata: az erek vizsgálata során a hasi, alsó és felső végtagi nagyerek (artériák, vénák) lefutása, szerkezete, falának felépítése tekinthető át.
Rendelési idő
Kedd 15:00 - 19:00 | Dr. Illés László
Csütörtök 15:00 - 16:30 | Dr. Illés László