A modern nőgyógyászat

A modern nőgyógyászati endoszkópia (üvegszál optikás diagnosztika és terápia) alkalmazása a nőgyógyászati vérzés zavaroknál. A nőgyógyászati vérzés zavarok és miomák konzervatív, csonkító műtét nélküli kezelése.

A méhtükrözés (hiszteroszkópia) jelentősége

A méh üregének belső felszínét tekintjük meg méhtükrözés (diagnosztikus hiszteroszkópia) során. Erre a vizsgálatra egyre gyakrabban kerül sor. Ennek oka az, hogy nő a méh miómás megbetegedéseinek a száma, másrészt egyre egyszerűbben végezhető el ez a műtét. A modern endoszkópos műszerek és az egynapos sebészet térhódítása miatt napjainkban egyre nő az igény erre a beavatkozásra.

Sajnos Magyarországon, nagy számban, kevés kórházi osztály végzi a miómás betegségek okozta vérzés zavarok végleges megoldását jelentő terápiás méhtükrözést (operatív hiszteroszkópia).

Ultrahangvizsgálattal (2D,3D,4D,5D) is képet kaphatunk a méh űr felszínéről, de számos esetben szükség van a direkt megtekintésre is ahhoz, hogy meg lehessen mondani egy betegség eredetét.

Nem csak diagnosztikai, hanem terápiás is lehet a hiszteroszkópia, hiszen a beavatkozás során a talált elváltozást akár el is lehet távolítani, vagy történhet szövettani mintavétel is.

Leginkább két nagy csoportra oszthatók azok a betegek, akiknél a hiszteroszkópia végzése feltétlenül javasolt:
 
Egyik csoportba tartoznak a meddőségi problémával küzdő nők. Sajnos a meddőség egyre elterjedtebb betegség. Számtalan ok állhat a hátterében, sőt néha több ok is, ezért egyre inkább az a szemlélet uralkodik, hogy javasolt minden szempont alapján megvizsgálni a gyermekáldásra vágyó párokat. Emiatt a meddőség kivizsgálásának egyre inkább része kezd lenni ez a vizsgálat.

A méh belsejében lévő elváltozásokról, vagy a méh alaki deformitásairól, esetleges összenövésekről kapunk így információt. A méhtükrözés során láthatóvá válnak a petevezetők szájadékai, de a méh-kürtök átjárhatóságáról ez a vizsgálat nem ad információt.

A hiszteroszkópiát ki lehet egészíteni laparoszkópiával (hastükrözéssel), amikor a hasfalon keresztül egy üvegszál optikás eszközzel nézzük meg a petevezetők átjárhatóságát, valamint az esetlegesen meglévő egyéb kismedencei és hasüregi elváltozásokat.

A másik, a gyakoribb betegcsoportnál a panaszok, vagy az elvégzett ultrahang vizsgálat veti fel a méhtükrözés szükségességét. Nagyon gyakran talált elváltozás a méh jóindulatú daganata, a mióma, mely a nők 50-60 %-át érinti. Gyakori elváltozás a méh üregében fejlődő polip is. Leggyakoribb panasz a visszatérő vérzészavar, melyet a gyakran elvégzett fractionált curettage (méhkaparás, egészségügyi küret) nem old meg, ezért azt a legtöbb helyen megismétlik (akár 5-ször, 8-szor is). Sajnos ez a megoldás nem szünteti meg a vérzéses panaszokat.

Ha a panaszok ismételten fennállnak, akkor a méh eltávolítását javasolják. Magyarországon évente több mint 10 000 méh eltávolítása történik vérzés zavar vagy mióma miatt.

A betegek körében kevéssé ismert, hogy ma már van gyógyszeres kezelés is a mióma megkisebbítésére, a vérzések jelentős csökkentésére, az esetleges műtét elvégzése előtt. A gyógyszeres kezelés ideje alatt alatt a beteg sok esetben meglévő vérszegénysége javítható. Ezután kerül sor az egynapos sebészeti műtétre, a hiszteroszkópos méhnyálkahártya,- polip,- mióma eltávolításra.

Nőgyógyászati praxisomban egynapos sebészet keretében XXI. századi körülmények között végzem ezeket az üvegszál optikás műtéteket. A műtétek előtti esetleges gyógyszeres kezelést és a műtéti kivizsgálást ambulanter, járóbeteg magánrendelés keretében végezzük. A műtétek rövid altatásban történnek, és az operációt követően a páciensek 24 órán belül, kísérőjükkel otthonukba távozhatnak. A műtétet követően, 1-2 napos pihenés után betegeim munkába tudnak állni.

Az elmúlt évtizedekben általam végzett hiszteroszkópos műtétek eredményei azt mutatják, hogy a nőgyógyászati vérzészavaroktól és miómáktól szenvedő betegeim mintegy 80-90 %-ban elkerülték a nagy, has metszéssel járó csonkító műtéteket (méheltávolítás).

Vannak esetek, amikor a méhen belüli fogamzásgátló eszközt nem lehet valamilyen oknál fogva eltávolítani. Ezekben az esetekben is nagy segítséget nyújt az operatív hiszteroszkópia. Ha az ultrahangvizsgálat gyanús képletet ír le, melynek eredete nem meghatározható, úgy célzott szövettani mintavételre is alkalmas a méhtükrözés.

Rendelési idő
Csütörtök 12:00 - 16:00 | Dr. Beleznay Gábor
Péntek 13:00 - 16:00 | Dr. Beleznay Gábor