Szemészet
A szemészet a szem betegségeivel foglalkozó orvosi szakterület.
Intézményünkben lehetőség nyílik a szemészeti betegségek széleskörű
kivizsgálására (pl. fénytörési hibák, zöldhályog, szürkehályog, különböző gyulladásos állapotok, ideghártya-betegségek, cukorbetegség és magasvérnyomás szemészeti szövődményei, daganatok, szemhéjakat érintő strukturális eltérések).
Szemészeti szakrendelésünk

Szemészeti szakrendelésünk

Mikor forduljon szemorvoshoz?

  • látásromlás
  • homályos látás illetve foltlátás
  • úszkáló homályok látása, „villámlátás”
  • látótérkiesés
  • szemvörösség
  • szemfájdalom
  • idegentest érzés
  • szemszárazság
  • szemgolyót és környékét ért sérülések esetén
 
Tünetmentes pácienseinknek is javasoljuk az időszakos szemészeti vizsgálatot, mert a vizsgálat során fény derülhet olyan elváltozásokra, melyek jelenleg panaszt nem okoznak, később viszont komoly problémákhoz vezethetnek.
Fontos a betegek rendszeres vizsgálata idősebb korban, valamint olyan
esetekben, ha a családban öröklődő szembetegség, szürkehályog, zöldhályog előfordult.
Cukorbetegség, magas vérnyomás és bizonyos gyógyszerek tartós alkalmazása (pl. Cordarone, Amiodarone, szteroidok, stb.) esetén is szükséges rendszeres szemészeti vizsgálatot végezni panaszok hiányában is.
 
Szemészeti vizsgálat során a kórtörténet alapos kikérdezését és automata refraktometriát követően visus tábla segítségével tájékozódunk a páciens látásélességéről és az aktuális állapot különböző lencsékkel történő korrigálhatóságáról.
Ezt követően réslámpa/biomikroszkóp segítségével felmérjük a szemgolyó
elülső szegmensének állapotát. Cseppérzéstelenítésben applanációs
szemnyomásmérés történik. Ezután következik a szemfenék vizsgálata, melyhez általában pupillatágítást is végzünk. Ennek érdekében pupillatágító cseppet alkalmazunk, mely kb. 30 perc után fejti ki hatását és homályos látással jár. Ez idő alatt a páciens a váróteremben tartózkodik. A pupillatágító cseppek látásra gyakorolt, kb. 3-4 órán át fennálló, hatása miatt kérjük betegeinket, hogy lehetőség szerint kísérővel érkezzenek.
Az állapotfelmérést követően kiegészítő vizsgálatok elvégzése lehet indokolt, melyek egy részét intézményünkben is biztosítani tudjuk. Rendelkezésünkre áll például OCT (optikai koherencia tomográf) készülék, melynek segítségével részletes információt nyerhetünk a látóideg, a sárgafolt és az ideghártya egyéb területeinek állapotáról.
Kedves Pácienseink!

Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a szemészeti időpontok tájékoztató jellegűek.

A teljes körű szemészeti vizsgálat két részből áll: a szem elülső- és hátsó szegmensének vizsgálatából. A szem hátsó része csak pupillatágítás után vizsgálható korrekt módon. Ennek eléréséhez pupillatágítót cseppentünk a páciens szemébe. A pupillatágulat a becseppentést követően kb. fél óra alatt alakul ki. Addig a páciens a váróban tartózkodik. A vizsgálat második szakasza csak ezt követően végezhető el, így az egyeztetett időpontok betartása nehézségekbe ütközik.

Fontos: A kitágított pupilla átmeneti homályos látással jár, ezért az autóvezetést is befolyásolhatja. Kérjük, hogy kísérőről gondoskodni szíveskedjenek.

Megértésüket köszönjük!

Rendelési idő
Kedd 15:30 - 18:30 | Dr. Bálint Katalin
Csütörtök 15:30 - 18:30 | Dr. Entz Bertalan Béla