A reumatológia a csont-izomrendszer és kötőszövet betegségeivel foglalkozó tudományág.

Az ide tartozó betegségcsoportok a következők:

  • gyulladásos ízületi és gerincbetegségek (pl.:rheumatoid arthritis, pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás, spondylitis ankylopoetica)
  • degeneratív (kopásos) ízületi és gerincbetegségek (pl: térd arhrosis, gerincsérv)
  • metabolikus csont-és ízületi betegségek (pl.:csontritkulás, köszvény)
  • lágyrészek megbetegedései (inak, nyáktömlők gyulladásai, alagút syndromák)
  • más betegségekhez társuló reumatológiai elváltozások

A reumatológiai kórképek leggyakoribb tünete a fájdalom, ízületi mozgásbeszűkülés, ízületi merevség, duzzanat, funkciózavar, mozgás-és járásnehezítettség. A betegek nagy része valamilyen fájdalom miatt keresi fel a reumatológust, így a fájdalom jellemzőinek, típusának, lokalizációjának pontos felmérése hangsúlyos részét képezi az anamnézis felvételének.

A reumatológiai betegvizsgálat magában foglalja a tünetek részletes rögzítését, a beteg fizikális vizsgálatát. Emellett fontos a beteg kórtörténetének (műtétek, krónikus betegségek, csonttörések), rendszeresen szedett gyógyszereknek, fennálló gyógyszerallergiának az ismerete.

A diagnózis felállításához az anamnézis felvételén és a beteg fizikális vizsgálatán kívül képalkotó vizsgálatok (röntgen, ultrahang, CT, MRI), laborvizsgálatok elvégzésére, ízületi folyadék laboratóriumi vizsgálatára lehet szükség.

A terápiában gyógyszeres és/vagy nem gyógyszeres kezelést (fizioterápia, diéta, életmódbeli tanácsok) javaslunk, emellett lágyrészek és ízületek lokális gyulladás-és fájdalomcsillapító injekciózását végezzük.

A népbetegségnek számító csontritkulás időben történő felismerését, gyógyszeres terápia beállítását, a krónikus mozgásszervi betegek gondozását szintén reumatológus végzi.

A járás és mozgás megkönnyítése, ízület, fájdalmas gerincszakasz tehermentesítése céljából segédeszköz felírására is szükség lehet.

Kérjük a rendelésen jelentkező betegeket, hogy korábbi fontosabb orvosi dokumentációikat, legutóbbi labor és képalkotó vizsgálati eredményeiket és a rendszeresen szedett gyógyszerek listáját hozzák magukkal!

Rendelési idő
Hétfő 16:00 - 20:00 | Dr. Kocsy Tímea | első rendelés: 2021. január 11.