Gyermekendokrinológia

A gyermekendokrinológia az endokrin szerveknek speciálisan gyermekkorban jelentkező betegségeivel foglalkozik. Ezek lehetnek a hormonokat termelő, endokrin mirigyek alul vagy túl működése ill. a mirigyek hormonális eltéréssel nem járó szerkezeti elváltozás (ciszta, göb, adenoma…). 
A hormon termelő szervek vagy endokrin/belsőelválasztású mirigyek az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, a petefészek, a here és a hasnyálmirigy.
Az említett endokrinmirigyek mindegyike más funkciót lát el, ezért nagymértékben különböző hatású hormonokat termelnek. Ennek köszönhetően az endokrinológia betegségek tünetei rendkívül változatosak.

Milyen tünetek utalhatnak hormon termelési zavarra gyermekkorban? 

Az agyalapi mirigy betegsége leggyakrabban túl alacsony vagy túl magasnövés, korai vagy késő serdülés tüneteivel jár. Emellett ritka esetben az emlők tejcsorgását, vagy a pajzsmirigy ill. mellékvese csökkent stimulációját okozhatja. 

Pajzsmirigy alulműködésre utalhat gyengeség, fáradékonyság, hajhullás, fokozódó elhízás, székrekedés, lábszári ödéma, nyakkörfogat növekedése.
Pajzsmirigy túlműködésének a tünetei hasmenés, fokozott étvágy melletti fogyás, izzadékonyság, szívdobogás érzése, fáradékonyság, gyengeség, alvászavar lehetnek.

Mellékvesekéreg eltérésével járó betegségek (a mellékvesében termelődő kb 50 só-és vízháztartás, stressz ill. nemi hormon termelése miatt) rendkívül változatos. Vezető tünet lehet gyermekkorban korai serdülés, lányoknál illetve nőknél menstruációs zavar, fokozott szőrnövekedés, kóros elhízás. 

A mellékpajzsmirigy legfontosabb funkciója a vér kálcium szintjének a szabályzása, ezért túlműködésének első tünete lehet a vesekőképződés, alul működése pedig fáradékonysággal, izomgörccsel, gyengeséggel jár. 

A hasnyálmirigy betegsége okozhat 1-es típusú inzulinhiánnyal járó vagy 2-es típusú inzulinérzéketlenséggel járó cukorbetegséget.
Az 1-es típusú cukorbetegségre utaló tünetek: fokozott étvágy mellett jelentkező fogyás, gyakori és nagy mennyiségű vizelet űrítés, sok ivás mellett is állandó szomjúságérzés. Ha ezeket a tüneteket észleli, akkor ne várakozzon, hanem azonnal kérjen orvosi ellátást!
Az elhízással társuló 2-es típúsú cukorbetegség kialakulása lassú folyamat, mely gyermekkorban életmódváltással, diétával, rendszeres testmozgással, szükség esetén gyógyszerrel kezelhető betegség.

A petefészek illetve here hormontermelésének az eltérése nemi fejlődési zavart (korai vagy késői serdülés), lányoknál, nőknél rendszertelen menstruációt, policisztás ovarium szindrómát, fokozott szőrnövekedést okozhat. 

Szindróma részeként jelentkező többszörös hormontermelés zavarral járó betegségekben a tünetek még változatosabbak. Ilyen esetben a részletes klinikai kivizsgálás és célzott genetika vizsgálat elengedhetetlen.

Gyermekendokrinológia kivizsgálás folyamata: 

  • A beteg és családja kórtörténetének felvétele
  • Panaszok tünetek elemzése
  • Részletes fizikális vizsgálat
  • Célzott laboratóriumi vizsgálatok
  • Szükség szerint képalkotó eljárások (has/kismedence/pajzsmirigy ultrahang, izotópos vizsgálat, CT, MR)
  • Betegségtől függően további speciális vizsgálatok, mint pl. UH vezérelt pajzsmirigy aspirációs cytológia
Rendelési idő
Csütörtök 10:00 - 12:00 | Dr. Bertalan Rita Ágnes PhD.
Csütörtök 14:00 - 18:00 | Dr. Bertalan Rita Ágnes PhD.
Galéria