A bőrünk a legnagyobb érzék,- és immunszervünk, állapota belső folyamatainkat tükrözi, ezért egészségének és épségének megőrzése kiemelten fontos.

Bőrgyógyászati szakrendelésünk

Bőrgyógyászati szakrendelésünk

A bőrgyógyászati szakrendelést leggyakrabban ekzémával, pikkelysömörrel, bakteriális, gombás, vírusos bőrbetegségekkel, a haj és köröm megbetegedéseivel keresik fel. A bőrbetegségek gyakran összefüggést mutatnak belső szervi megbetegedésekkel, de a lelki tényezők, például a stressz is számos bőrbetegség fellángolásához vezethet - így különösen fontos a bőrünkön észlelt elváltozások vizsgálata, nyomon követése. 
A bőrgyógyászati vizsgálat után szükség lehet kiegészítő labor vizsgálatokra és más szakterületek bevonására is.

A gyermek bőrgyógyászat a szakma egy különlegesebb szegmense, hiszen gyermekeink nem mindig jelzik, ha bőrproblémájuk van, arra sokszor csak a látható tünetekből tudunk következtetni.

A kellemetlen bőrpanaszok oka többféle lehet, melyekkel érdemes lehet mielőbb szakemberhez fordulni a könnyebb kezelhetőség érdekében.

 

Milyen problémák esetén tudunk gyermekünkkel bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni?

 • csecsemő és gyermek általános bőrbetegségei
 • krónikus bőrbetegségek kezelése, gondozása (atopiás ekzema, stb.) céljából
 • ha bőrápolási, napozási tanácsadásra van szükség bőrtípus szerint, valamint ehhez kapcsolódóan fényvédők kiválasztásában is segítséget nyújt szakorvosunk
 • a testen lévő virusos szemölcsök kíméletes, felszines érzéstelenitéssel történő eltávolitása esetén (molluscumok, uszodaszmölcsök)
 • ha talpi szemölcsök fagyasztására van szükség,
 • pattanásos bőr kezelése, bőrápolási tanácsadás esetén
 • anyajegy szűrés
 • gombás eredetű bőr és köröm betegségek kezeléséhez

 

Hogyan történik egy bőrgyógyászati vizsgálat?

A vizsgálat anamnézis felvétellel kezdődik, amely kiterjed az előzményekre: mikor, hol, hogyan kezdődött bőrtünete, történt- e már korábbi kezelése. Mivel a bőrbetegségek gyakran összefüggenek belszervi betegségekkel és kiválthatják gyógyszerek is, ezért fontos, hogy korábbi dokumentumait, gyógyszereinek listáját hozza magával.
Ezt követően történik a tünet megtekintése, tapintása. Vizsgálat során szükség lehet dermatoscop használatára, ami egy saját fénnyel rendelkező 10-16x-os nagyítású kézi mikroszkópnak felel meg. A vizsgálatkor nemcsak a konkrét elváltozás, hanem a teljes bőrfelszín megtekintésre kerül, hogy a ruhával fedett tüneteket is észrevételezzük. A bőr rosszindulatú elváltozásainak korai felismeréséhez is nélkülözhetetlen a teljes testfelület vizsgálata, emiatt tehát a vizsgálat során le kell vetkőznie. Szűrővizsgálat évente mindenkinek ajánlott bőrpanaszok nélkül is bőrdaganatok kizárása/korai felismerése céljából.
A vizsgálat után felállításra kerül a diagnózis, és ennek megfelelően gyógyszereket, kenőcsöket, krémeket írunk fel receptre. Több esetben további vizsgálatokra lehet szükség pl. labor, góckutatás, belgyógyászati vizsgálat.

Rendelőnkben a következő kezeléseket, beavatkozásokat végezzük:

 • Általános felnőtt és gyermek bőrgyógyászati vizsgálat: bakteriális, vírusos, gombás fertőzéses bőrbetegségek, szemölcsök, herpes, ekzema, atópiás ekzema, csalánkiütés, acne-pattanásos bőr, seborrhea, rosacea, psoriasis, hajhullás- és egyéb hajbetegségek, körömbetegségek diagnosztizálása, terápiás javaslata, recept felírása.
 • Anyajegyvizsgálat, anyajegyszűrés, fényvédelem tanácsadás. A vizsgálat dermatoscop - kézi mikroszkóp - segítségével történik, évente mindenkinek javasolt szűrő jelleggel.
 • Bőrtumorok (melanoma, basalioma, laphám daganat) szűrése, diagnosztizálása, gondozása. Eltávolítása sebészeti szakrendelésen történik, (felületesebbek kémiai eltávolítása lehetséges szoros kontroll alatt) szövettani vizsgálattal.
 • Apró bőrnövedékek, ún. fibroma pendulumok eltávolítása, apró ér eredetű jóindulatú daganatok (angiomák) leégetése elektrocauterrel.  A fibromák a nyakon, hónaljban, emlők alatt lévő pár mm-es bőrszínű növedékek, melyek jóindulatú elváltozások, gyakran okoznak esztétikai problémát. Az eljárást leégetésnek is nevezik, legtöbb esetben heg nélkül gyógyul.
 • Szakrendelésünkön rendelkezésre áll CryoPen -fagyasztó toll, ami egy kézi fagyasztó készülék, mely segítségével vírusos szemölcsök, seborrhoeas keratosis, solaris keratosis, solaris lentigo, angioma, fibroma fagyasztására van lehetőség.
 • A bőrgyógyászati rendelés keretében sebészeti ellátás, kötszer felírás nem történik. STD- szexuális úton terjedő betegségek irányába szűrést, gondozást nem végzünk, területi szakrendelésen történik.
Rendelési idő
Hétfő 08:00 - 11:00 | Dr. Fazekas Teréz
Kedd 16:00 - 19:00 | Dr. Koncz Beáta
Szerda 16:00 - 18:00 | Dr. Kővágó Levente Pál
Péntek 14:00 - 16:00 | Dr. Koncz Beáta | Páros heteken!