Érsebészet

Ön érsebészeti szakvizsgálatra, pontosabban vérkeringési rendszerének állapotfelmérésére, panaszainak okának tisztázására jelentkezett be rendelőintézetünkbe.

  • A vizsgálat során tájékozódunk tüneteinek fellépésének idejéről, előzetes betegségeiről, rendszeresen szedett gyógyszereiről.
  • Célszerű, ha a vizsgálatra magával hozza az előzetesen készült orvosi dokumentációit, rendszeresen szedett gyógyszereinek listáját, és a legfrissebb vérvételi eredményeit.
  • Az állapotfelmérés során szükséges az alsó végtagokat szabaddá tenni. Ennek kapcsán megkérjük betegeinket, hogy a cipőt, zoknit, nadrágot/szoknyát vegyék le mindkét alsó végtagjukról.

Az alábbi panaszok esetén célszerű rendelésünket felkeresni:

  • Egyik, vagy mindkét alsó-vagy felső végtagi duzzanat, fájdalom, elszíneződés, sebek megjelenése esetén, amelyek hirtelen, vagy hosszabb ideje észlelhetők. Hidegérzet, zsibbadás. (zokniban alszik a beteg!)
  • Egyik, vagy mindkét szemen jelentkező, rövid ideig tartó látászavar. Ehhez tartozik a beszédromlás és felső-vagy alsó végtagi ügyetlenség, az ujjak érzéketlensége, a kéz finom mozgásainak zavara.
  • Tágult erek az alsó végtagokon, a bőrvénák megjelenése, foltszerű elszíneződések a lábakon, combokon.

Műszeres vizsgálatokat végzünk, amelyek nem okoznak kellemetlenséget, fájdalmat betegeinknek. Törekszünk a pontos diagnózis megállapítására, majd az állapottól függően életmódbeli tanácsokat adunk, gyógyszeres kezelést állítunk be, illetve szükség szerint műtéti megoldást ajánlunk. Bizonyos esetekben további vizsgálatokat írunk elő, amelyekre beutalóval látjuk el pácienseinket. A talált elváltozásokról, a további teendőkről, a felírt gyógyszerekről és a visszarendelés idejéről a beteg írásos dokumentációt kap a vizsgálatot követően. Betegeinket rendszeresen ellenőrizzük, állapotuk változását figyelemmel kísérjük.

Érsebészeti szakrendelésünk

Érsebészeti szakrendelésünk

A vénák injekciós kezelése

A felületes vénatágulatok egyik kezelési módszere az injekciós beavatkozás. Ennek során a tágult vénákba olyan steril anyagot fecskendezünk, amely a véna lumenének összetapadását eredményezi, majd később az elzárt véna felszívódását okozza. A beavatkozás igen vékony tű használatával történik, gyakorlatilag fájdalmatlan. Csak olyan mellékágak, illetve helyi értágulatok kezelésére alkalmas módszer, amely elváltozások hátterében nem igazolható a felületes vénatörzs elégtelensége. Amennyiben a főtörzsben a nyomás emelkedett, úgy az injekciós kezelés eredménye csupán átmeneti, a megemelkedett nyomás hatására a véna ismételten megnyílik. A főtörzsben lévő elégtelenség (vénás nyomásemelkedés) kizárása doppler vizsgálattal lehetséges. Nem javasolt az injekciós eljárás a boka környéki vénatágulatok esetében. A beavatkozást követően rugalmas pólyával történő kompressziós kezelés, esetleg gyógyharisnya viselése javasolt az orvos által megjelölt ideig. Az eredmény ellenőrzése általában négy hetente esedékes. Ellenjavallt a beavatkozás a menstruációs ciklus környékén, illetve lázas állapot esetén. Esetleges allergiás előzményeket kérjük közölje kezelő orvosával.

Rendelési idő
Hétfő 09:00 - 15:00 | Dr. Széll András