A belgyógyászatról igen nehéz rövid összefoglalót írni, emiatt inkább egy útmutatót írnék, hogy mi is történik valójában egy belgyógyászati rendelésen. 

A belgyógyászat a belső szervek megbetegedéseivel foglalkozó, igen szerteágazó területe az orvostudománynak. A belgyógyász olyan, akár egy detektív, aki a panaszok hátterében álló okokat kutatja. Erről a detektívmunkáról adnék most egy kis összefoglalót.

Szükség van ehhez jó kommunikációs készségre, hisz az orvos először is célzott kérdésekkel próbálja a keresési irányt megtalálni. Egy jó anamnézis aranyat ér, ebben foglaltatik a részletes kórtörténet leírása, a rizikótényezők rögzítése és a családi anamnézis felvétele. Fontos összegezni a jelen panaszokkal összefüggésben addig elvégzett vizsgálati eredményeket, az alkalmazott terápiát és azok hatásosságát/hatástalanságát. 
Ezután következik a jelen panaszok pontos és részletekbe menő kikérdezése, a panaszok pontos leírása, milyensége, időtartama, illetve egy rendszerszintű kikérdezés a legfontosabb szervi problémákra fókuszálva. 
A beteg által szedett gyógyszerek pontos ismerete elengedhetetlen a sikeres együttműködéshez hisz a gyógyszerek okozhatnak nem kívánt mellékhatásokat, több gyógyszer esetén kialakulhatnak nem várt interakciók, melyek az adott gyógyszer hatását módosíthatják (erősíthetik, csökkenthetik, stb.). Fontos szempont, hogy a beteg tudja azt, hogy mit miért szed. Az is előfordulhat, hogy a konzultáció során bizonyos gyógyszerek elhagyását fogja az orvos javasolni. Az orvosnak tudnia kell a beteg ismert gyógyszer túlérzékenységéről, a reakció mivoltáról. Fontos az is ha a beteg nem tud gyógyszerszedéssel kapcsolatos reakcióról, mert azt is nagyon fontos rögzíteni.
A következő lépés a fizikális vizsgálat, mely során a beteget szisztematikusan megvizsgálja az orvos, és keresi a panasz hátterében álló tüneteket. A fej, a nyak, a mellkas, a has, valamint a végtagok vizsgálata mellett különös hangsúlyt fektet a legfőbb panaszt okozó terület vizsgálatára. Az orvos légzést és szívhangot hallgat, pulzust számol, hasat tapint, miközben figyeli az esetleges szemmel látható eltéréseket is. 
A fentiek vége felé a belgyógyásznak lesz egy elképzelése arról, hogy mi a beteg panaszait okozó probléma, és felállít egy diagnózist. Ha bizonytalan és nem egyértelmű a fentiek alapján a diagnózis (ez előfordulhat még a legalaposabb vizsgálat esetén is - komplikáltabb esetekben), akkor az orvos úgynevezett differenciál diagnózisokat is meg fog nevezni. A belgyógyász által felállított kórisme igazolására, vagy kizárására általában célzott vérvétel, vizeletvizsgálat és további diagnosztikai tesztek elvégzése elegendő. További diagnosztikai tesztek közül a leggyakoribb a mellkas röntgen, vagy hasi ultrahang vizsgálat, de szükség szerint további vizsgálatok elvégzése is indokolt lehet. Ezek szükségességét az orvos részletesen elmagyarázza a betegnek, a cél, hogy minél hamarabb megszülessen a végleges diagnózis. Ezzel egy időben a lehetőségekhez mérten elkezdi a tünetet enyhítő terápiát. A beteget kontrollra visszavárja, az eredményeket megtekinti, és meggyőződik arról, hogy hasznos volt-e a javasolt terápia vagy sem. A diagnózistól és a betegség lefolyásától függően szükség lehet rendszeres kontroll vizsgálatra (úgynevezett gondozásba vételre), vagy egyéb szakrendelésre való beutalásra is. Ha nem sikerült kideríteni a pontos diagnózist, akkor további vizsgálatokra vagy más társszakma rendelésére irányítja az orvos a betegét.   

A belgyógyász azonban nemcsak kikérdez, megvizsgál, diagnosztizál, terápiát kezd, gondozásba vesz; hanem megelőz, tanácsot ad, és segít eligazodni az egészségügy olykor labirintusszerű útvesztőjében.  

 
Hasznos tanácsok:

Mit hozzon magával a vizsgálatra? 
1.    Fontosabb, korábbi orvosi papírjait vagy egy összefoglalást a korábbi betegségekről, kórházban fekvésekről, problémákról – mindezeket időrendi sorrendbe rakva lehetőség szerint 
2.    Labor, vagy képalkotó vizsgálati eredményeit 
3.    Gyógyszereinek pontos listáját
4.    Vérnyomásnaplót, Syncumaros kiskönyvet stb. 

Mire számítson a vizsgálat során? 
A fenti esszé segítségére lesz abban, hogy körülbelül mire számíthat. De mivel minden beteg más és más problémáktól szenved, ezért egyéni variációk előfordulhatnak. Érdemes előre összeszedni gondolatait (melyeket akár le is írhatja egy papírra, amit magával hoz), mert kb. 30 perc áll rendelkezésünkre az első vizsgálat alkalmával.

Fontos tudni továbbá, hogy akutan kialakuló, riasztó tünetekkel járó panaszok (hirtelen kialakuló gyengeség, szédülés, magasra szökő láz, légszomj, heves szívdobogásérzés, mellkasi szorító fájdalom, erős hasi fájdalom, hányás-hasmenés, végtaggyengeség vagy fájdalom) esetén SÜRGŐS ellátás szükségessége valószínű, melyre ez a szakrendelés nem alkalmas.

Rendelési idő
Szerda 13:00 - 20:00 | Dr. Szabó Nóra Anna