Aspirációs citológia

A vékonytű aspirációs citológia (fine needle as-piration biopsy – FNAB) egy, elsősorban a daganatdiagnosztikában használatos minimálisan invazív beavatkozás.

A technikát az 50-es években Svédroszágban találták ki, hazánkban a 70-es években kezdett elterjedni.

Bármilyen tapintható, vagy ultrahanggal lokalizálható elváltozásból, daganatból lehet mintavételt végezni. A leggyakrabban vizsgált szervek a következők: pajzsmirigy, emlő, nyirokcsomók, bőrben tapintható elváltozások.

Aspirációs citológiai szakrendelésünk

Aspirációs citológiai szakrendelésünk

Bőrfelszíni daganatot pl. anyajegyekből kiinduló daganatot nem vizsgálunk ilyen módon. Az Uh-al vezérelt mintavétel során két szakember, a radiológus és a citopatológus együttesen végzi a mintavételt, ez növeli a találati valószínűséget. Az eljárás gyors, egyszerű és szövődménymentes, nem igényel semmilyen előkészületet. Néha kisebb vérzést okozunk, ez olyan, mint a könyökvéna felett vérvételt követően, ezért Syncumar szedése mellett szoktuk azt kérni, hogy aznapra a beteg hagyja ki, de minden más gyógyszer bevehető a vizsgálat előtt. Enni és inni is lehet a vizsgálatot megelőzően.

A rendelés során kikérdezzük a beteget és elolvassuk megelőző leleteit. Ezt követően a radiológus szakorvos Uh-al lokalizálja az elváltozást, majd ezt követi a vékonytű szúrás, mely csak pár másodpercig tart. A mintavételt kétszer, két irányból ismételjük. A nyert sejtekből kenet készül (hasonlóan a nőgyógyászati mintavételhez), melyet fixálást, majd festést követően a citopatológus orvos mikroszkóp alatt vizsgál meg. A citopatológus a sejtek megjelenését, alakját, a mag:citoplazma arányt, az osztódó alakok számát vizsgálja, véleményét, diagnózisát leletbe foglalja, melyet a beteg másnap kap meg, vagy kezelőorvosától, vagy emailben, vagy személyesen (amelyik átvételi módot választotta). A lelet mikroszkópos leírást, citológiai diagnózist/értékelést (C1-től C5-ig), és szöveges véleményt tartalmaz. Az orvosi szakkifejezések miatt kérjük, akkor is, ha a beteg személyesen veszi át az eredményt, mindenképpen konzultáljon orvossal/háziorvosával.

A citológiai diagnózisok jelentése a következő:

  • C1 (nem diagnosztikus): nem tudunk diagnózist felállítani, mert például olyan gazdagon erezett az elváltozás, hogy csak vért nyerünk, diagnosztikus sejteket nem.

  • C2 (malignus folyamat fennállása nem bizonyítható): a sejtkép nem veti fel rosszindulatúság gyanúját.

  • C3 (malignus folyamat fennállása nem kizárható): a sejtkép alapján nem lehet biztonsággal állítani, hogy az elváltozás jóindulatú, ezért szükség lehet, annak nyomon követésére, vagy sebészi mintavételre.

  • C4 (malignus folyamat alapos gyanúja): a sejtkép alapján valószínűsíthető, hogy rosszindulatú daganattal állunk szemben, ilyenkor az elváltozás elhelyezkedésétől függően sebészi kivételt és részletes szövettani feldolgozást javasolunk.

  • C5 (malignus): a sejtkép alapján biztosan állítható, hogy rosszindulatú elváltozásról van szó, ezért onkoteam konzílium szükséges.

Rendelési idő
Kedd 14:00 - 14:30 | Dr. Ligeti Erika