Terítéken az egészség - beszélgetés Nyikos Ráhel dietetikussal

2019. december 4.
„Táplálékod legyen orvosságod, orvosság legyen a táplálékod.” Ezeket a gondolatokat Hippokrátésztól jegyezték fel, és bár az ókori görögök számos tudást hagytak ránk, mára a megfelelő táplálkozás megtalálása és kialakítása egy rendkívül összetett folyamat lett, amiben a dietetikusok tudnak a segítségünkre lenni. Nyikos Ráhel életében ez hobbi és munka egyben. A Partner Medical dietetikusával beszélgettünk.

Magánéletben is ilyen szigorúan követi az egészséges életmódot?

Nem mondanám ezt szigorúnak, hiszen gyerekkorom óta egészségesen étkezem, ez mára rutinszerű és természetes lett. Persze ebben segített az is, hogy egy kis bakonyi faluban nőttem fel, ahol a legtöbb élelmiszert a magunk által megtermelt zöldségekből, gyümölcsökből készítettük el, csak a legszükségesebb esetben mentünk boltba. Nagymamám mellett a konyhában pedig számos trükköt és praktikát lestem el. Ezeket ma már a szaktudásommal kiegészítve próbálom fejleszteni és a pácienseim javára fordítani ötletek és tippek formájában.

A kis bakonyi faluból viszont elkerült a főiskolára. Egyértelmű volt a dietetika?

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi karán 2013-ban végeztem el a négyéves képzést és lettem dietetikus. Fontos, hogy olyan dolgot csinálhassak, ami nem csak munka, hanem az életfelfogásomnak is megfelel. Ráadásul még más embereknek is tudok segíteni, így még teljesebb a kép.

Rántsuk le a leplet, ha még valaki nem tudná, mit is csinál pontosan egy dietetikus?

Ha szakmailag akarnám megfogalmazni, akkor a dietetika az alkalmazott táplálkozástudomány. A gyakorlatban főleg különböző étrendek összeállításában kérik a segítségünket. Ezek lehetnek egészségmegőrző, prevenciós étrendek, de ha már felütötte fejét a betegség, akkor a megfelelő terápiás étrend kialakításával is tudunk segíteni a gyógyulásban. Emellett előadások, workshopok keretében is segítünk irányt mutatni, mi is az egészséges étrend valójában.

Ez azt jelenti, hogy csak zöldséget gyümölccsel?

Egyáltalán nem, sőt egy egészséges embernél rugalmas határok közt bármi belefér. Azt szoktam mondani, hogy nincsenek tiltott ételek, csak kerülendő mennyiségek. Más a helyzet, ha már feláll valamilyen betegség. Ilyenkor az étrend a gyógyítás eszköze. De nincs olyan étel, ami mindenkinek egyértelműen jó, vagy egyértelműen rossz. Ez egyén aktuális állapotától függ, mi pedig segítjük megtalálni, hogy kinek milyen diéta a legmegfelelőbb. De tévhit, hogy a dietetikusok csak cukorbetegekkel és fogyni vágyókkal foglalkoznak.

Hogy állunk mi magyarok az étrenddel kapcsolatos betegségekben?

Egy elég erős statisztikával kezdeném: Magyarország 2/3-a elhízott, ezzel vezetünk Európában. De ennél sokkal veszélyesebbek azok a betegségek, amik az elhízásra vezethetők vissza: diabétesz, szív- és érrendszeri betegségek, bizonyos daganattípusok, nőgyógyászati problémák, ételintolerancia és még hosszan sorolhatnám.

Túlsúly és elhízás között mi a különbség?

Azt, hogy valaki túlsúlyos, vagy elhízott, leggyakrabban a testtömeg-indexe alapján határozzák meg. Ez egy egyszerű számítás, aminek a végén a BMI-érték határozza meg, hogy melyik kategóriába esünk.  Ez a módszer irányadó lehet, azonban nem veszi figyelembe az egyén testösszetételét, tehát például sportolók esetében torzít. Megbízhatóbb módszer a klinikai testanalizátoros mérés, mely a páciens testzsír százalékát, vázizom tömegét is méri többek között. Fontos még kiemelni, hogy az elhízást ma már a WHO is betegségként tartja számon, tehát nem csak esztétikai kérdés, hanem egészségügyi is.

Veszprémben mivel szoktak Önhöz fordulni leggyakrabban?

A leggyakoribb probléma a pácienseknél a diabétesz, valamint sokan szeretnének fogyni és ebben tőlem kérnek segítséget. A dobogó harmadik fokára a különböző étel-intoleranciákat helyezném. Ez utóbbiban nagy szerepe van a készételek és kényelmi termékek adalékanyagainak, tartósítószereinek. Ezektől mindenképpen jó lenne távol tartani magunkat, ha nem vagyunk rákényszerítve. Inkább próbáljunk meg magunk főzni szezonális, friss alapanyagokból. Ez akár lehetne az első lépés a tudatos életmódváltáshoz.

Ha valakiben megszületett az elhatározás és az Ön segítségét szeretné kérni, a Partner Medical-ban is megtalálja. Mi győzte meg, hogy csatlakozzon a csapathoz?

Orvos kollégától hallottam először a Partner Medical-ról, és úgy döntöttem, hogy én is szeretnék csatlakozni ehhez a kiváló csapathoz. Megtetszett az a letisztultság, professzionalistás, amit a központ sugárzott. Így utólag azt kell hogy mondjam, nem csalódtam.

Említette a professzionalizmust. Sok az önjelölt életmód-tanácsadó az interneten. Mire figyeljenek az átlagemberek, hogy nehogy becsapás áldozatai legyenek?

A legnagyobb baj, hogy sokan egy lapon emlegetik a dietetikusokat – akik négy évig tanulták ezt a tudományt – azokkal, akik pár hét alatt elsajátítanak néhány alap megoldást. Az életmód-tanácsadók egyébként nem adhatnának terápiás étrendeket, maximum egészséges emberek számára állíthatnának össze étrendet. Tudásuk felületes, szakmailag megalapozatlan, a dietetikus viszont minden területen otthon van és bátran lehet hozzánk fordulni.

Nyikos Ráhel dietetikus további tanácsokat és ötleteket ad az egészséges életmód kapcsán a www.tudatosdieta.hu oldalán.