Tavaszi receptek - Medvehagyma

2020. március 27.
Újra itt a medvehagyma szezonja!

Március elejétől áprilisig gyűjthetőek be erősen fokhagymaillatú ízletes medvehagymák. Fontos, hogy levele külsőre megtévesztően hasonlít a gyöngyvirág, valamint az őszi kikerics levelére. Mivel mindkét növény mérgező, ha összekeverjük őket a medvehagymával, az súlyos rosszullétet okozhat, főleg gyerekeknél életveszélyes. Védett növény, csak a levelei gyűjthetők, abból is maximum 1 kg/fő, a hagymák kiásása szigorúan tilos. A  nedves, árnyas területeket kedveli, ezért főleg tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében érdemes kutatni utána. Érdemes a főutaktól távol lévő leveleket gyűjteni. Beszerezhető továbbá élelmiszerboltokban, zöldségesnél és a piacon is.

Gyógyhatása és vitamintartalma egyaránt jól jön szervezetünknek. Csökkenti a vérnyomást, segíti az emésztőrendszer működését, kiváló a felső légúti megbetegedések megelőzésére és hurutos köhögés csökkentésére is. Nagy mennyiségű kéntartalma – mely egyedülálló a növényvilágban –  természetes úton méregtelenít. Gazdag vasban és C-vitaminban.

Mit készítsünk belőle, ha már unalmas a medvehagymás pogácsa?

Medvehagymás borsópüré (4 adag):

  • 500 g zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
  • csipet só
  • 2 evőkanál zsírszegény túró
  • 6 db medvehagymalevél
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • frissen őrölt bors

A zöldborsót megpároljuk, ezután leszűrjük, jeges vízbe tesszük, hogy megőrizze élénkzöld színét. Leszűrjük, lecsepegtetjük. Pár evőkanálnyit félreteszünk, a többit botmixerrel lepürésítjük a túróval, a megtisztított medvehagymával, az olívaolajjal, egy kevés sóval és borssal együtt. Végül hozzáforgatjuk a félretett borsószemeket. A borsópürét a tányérokba kanalazzuk, tönköly pászkával kiváló reggelire vagy vacsorára.

Medvehagyma krémleves (4 adag):

  • 15 levél medvehagyma
  • 3-4 szál vastagabb újhagyma
  • 1 db fehérrépa
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 dl kókusztejszín
  • 1 db tojás
  • 100 g reszelt light trappista sajt (vagy más zsírszegény sajt)
  • 40 g pörkölt mandulapehely
  • csipet só
  • ízlés szerint őrölt fehérbors

Az újhagymát és a fehérrépát felkarikázzuk, a medvehagyma levelek szárát eltávolítjuk, a leveleket feldaraboljuk. Olívaolajon megfuttatjuk a hagymát és a répát, majd hozzáadjuk a medvehagymát, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük 1-1,5 liter vízzel, beletesszük a fűszereket, felforraljuk, majd kisebb lángon addig főzzük, míg a répa megpuhul. Botmixerrel összeturmixoljuk, lassan belecsurgatjuk a kókusztejszínben elkevert tojást (lassan, állandó keverés mellett, hogy a tojás össze ne ugorjon). Visszatesszük a tűzhelyre, átmelegítjük, de már nem forraljuk. Reszelt zsírszegény sajttal, pirított mandulapehellyel tálaljuk.

Medvehagymás-tojásos reteksaláta (4 adag):

  • 6 db tojás
  • 1 csokor retek
  • 1,5 dl natúr joghurt
  • 0,5 csokor medvehagyma
  • 2 teáskanál mustár
  • bors

A megmosott, szobahőmérsékletű tojásokat főzzük forrástól számítva 10 percig. Tegyük hideg vízbe, amikor kicsit hűlnek, pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint. A retket karikázzuk fel a medvehagymát pedig aprítsuk fel.
A natúr joghurtot keverjük össze a mustárral, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. 
A retket és a tojásokat tegyük egy tálba, öntsük le a joghurtos keverékkel, és szórjuk meg medvehagymával. Tegyük a hűtőbe egy-két órára, hogy az ízek összeérjenek. 

Fogyasszák egészséggel!

További egészséges recept ötletek: http://www.tudatosdieta.hu/blog/

Nyikos Ráhel dietetikus