Szurkolóból csapatorvos – ismerjük meg Dr. Szenkovits Péter sebész szakorvost, a Partmer Medical csapatának legújabb tagját!

2019. szeptember 4.
Szeptember elejétől csatlakozik a Partner Medical-hoz Dr. Szenkovits Péter sebész szakorvos. Hogyan lett szurkolóból a veszprémi kézilabda ificsapatának orvosa? Milyen problémákkal fordulnak hozzá legtöbbször a betegek és ezeken hogyan tud segíteni? Ezekről is beszélgettünk vele.

Épp a szomszédos megyei kórházból sietett át ide a Partner Medical-ba, hogy beszélgessünk kicsit. Mióta praktizál sebészként?
2012-ben végeztem Szegeden, majd utána egyből itt Veszprémben kezdtem dolgozni, itt végeztem a szakképzésemet is, majd idén májusban letettem a szakvizsgát, mint sebész szakorvos. Mellette Balatonfüreden is praktizálok, illetve a Telekom Veszprém Akadémiájának vagyok a csapatorvosa immáron két éve.


Itt álljunk meg egy pillanatra! Szinte nincs olyan veszprémi, aki ne kötődne a kézilabdához. Hogyan került az ificsapathoz orvosként?
Mindig nagy szerelmem volt a kézilabda, még amikor Budapesten éltem, akkor is a Veszprémnek szurkoltam, sokat jártam meccsekre is az Arénába. Amikor pedig jött a lehetőség, hogy a csapathoz kerülhetek, mint orvos, akkor nagyon boldogan vállaltam el. Az U21-es csapat a nagycsapat előszobája, innen kerülnek fel a legjobbak közé a fiúk. Élvezem ezt a munkát és felelősséget is.
A sebészetre szakosodott. Miért pont ezt a területet választotta?
Ez egybevág azzal, amikor kitaláltam, hogy én orvos szeretnék lenni. 5 éves voltam, a családban előtte senki sem volt orvos. Nem is hittek benne az elején, hogy én ezt valóban megvalósítom, de valahogy szóba sem kerülhetett semmi más idősebb koromban sem. A sebészet szintén nem volt kérdés. Kiskoromban a sebész nekem egyet jelentett a nagybetűs Orvossal, ez pedig később sem változott, ezért választottam ezt a területet.
Szeptembertől fog csatlakozni a Partner Medical csapatához. Milyen panaszokkal jöhetnek Önhöz a páciensek, milyen beavatkozásokat fog itt végezni?
Mivel egy komplett sebészeti szakrendelést fogok a Partner Medical-nál végezni, ugyanúgy jöhetnek minden olyan problémával, ami sebészeti beavatkozást igényel. Lényegében bármilyen általános sebészeti kórképpel, ami amúgy kórházi hátteret igényelne, valamint ambuláns kisműtétet igénylő problémákkal. Ilyen például egy anyajegy eltávolítása, egy gyulladt faggyúmirigy feltárása, körömeltávolítás, vagy olyan sebekkel, amelyek nem gyógyulnak megfelelően, igyekszem legjobb tudásom szerint segíteni az embereknek. De gyógyítok és operálok tumorral küzdő betegeket is, ők is fordulhatnak hozzám. Ha szükséges, plasztikázásban is tudok segíteni, ha például bőrt kell átültetni. A fő csapásirányom – és most orvosi szakszavakat fogok mondani – a colo-rectalis sebeszet illetve a laparoscopia.
Mik az eddigi tapasztalatok a betegekkel? Időben szakorvoshoz fordulnak olyan esetekben, amelyek már sebészeti beavatkozást is igényelnek?
Nagyon gyakoriak az anyajegyekkel kapcsolatos megkeresések. Itt általában a bőrgyógyászokkal együttműködünk és ők is hozzánk küldik a pácienseket, hiszen sokszor jobb, ha időben elejét vesszük a problémáknak, mint hogy később nagyobb baj legyen belőle. Azt gondolom, ha időben eltávolítunk egy gyanús anyajegyet, azzal semmit nem ártunk magunknak, mint hogy későn történjen ez, amikor már nagyobb baj is kialakulhat. Szerencsére azt látom, hogy egyre kevesebb az a beteg, aki elhanyagolja magát, és inkább időben szakorvoshoz fordulnak.
Nemsokára az Ön szakrendelésére is bárki jelentkezhet. Mi győzte meg, amikor a Partner Medical-t választotta?
Egyrészről ismerem a központ hátterét, az alapítókat, azt, hogy milyen elhivatottsággal fejlesztik a rendelőt. Számomra az is szempont volt, hogy itt van a belvárosban, jól megközelíthető és a másik munkahelyem mellett van pár utcával. A kollégákat, akik már csatlakoztak szintén ismerem, az nevük és szakmai eredményeik is magukért beszélnek. De ami talán a legfontosabb, hogy azok az eszközök, felszerelések, amik itt vannak, teljes mértékben megfelelnek nem csak az én elvárásomnak, hanem a szakmáénak is. Nyugodtan kijelenthetem, hogy itt nyugat-európai színvonalon tudunk dolgozni.