Sportolás és fehérjebevitel: Lehet ezt pusztán étrendi fehérjeforrásokkal megoldani?

2019. július 8.
A sportolás mellett nagyon fontos a tudatos táplálkozás, hogy elérjük az áhított alakot, testformát. Más edzésformák és más étrendi ajánlások javasoltak azoknak, akik a mozgással szálkásodni, karcsúsodni szeretnének, és más azoknak, akik izomtömeg növelés, testépítés céljából edzenek.

A testsúlycsökkentést elsősorban a megfelelő intenzitású kardio edzésekkel és mellette alkalmazott kis súlyokkal végzett erősítő edzésekkel érhetjük el. Emellett kiemelt szerepet kap a teljes értékű, zsírszegény fehérjék bevitele.  Naponta 2g/optimális testtömeg kilogrammnak megfelelő fehérje elfogyasztása szükséges a szálkásítás érdekében, amit napi 4-5 étkezésre elosztva érdemes elfogyasztani. Elsősorban kevés zsiradékot igénylő konyhatechnológiával (kerámiaedény, sütőzacskó…) készült fehér húsokból, párolt tengeri halakból, tojásból, 15% alatti zsírtartalmú sószegényebb sajtokból (mozarella light, cottage cheese, ricotta), sovány túróból, natúr savanyított tejtermékekből ajánlott bevinni a napi fehérjeszükségletet.
Étrend kiegészítők (pl. Protein szeletek, fehérjeturmixok) alkalmazása ebben az esetben nem szükséges. Ügyelni kell a szénhidrátbevitelre is, mert a legkeményebb edzés mellett sem tudjuk ledolgozni a fölös kilókat, ha az étrend finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátokban bővelkedik. Hagyjuk el a magas glikémiás indexű cukrot és hozzáadott cukrot tartalmazó termékeket (pl: gyümölcslevek, gyümölcsjoghurtok, müzliszeletek), a finomított lisztből készült pékárukat, fehér tésztákat, fehér rizst. A lassabban felszívódó, összetett keményítőket is csak délig, mért adagban fogyasszuk kb. napi 150-180 gramm mennyiségben, de ne hagyjuk el, mert hosszú távon nem fogjuk bírni az edzéseket. A reform gabonák, mint a köles, hajdina, barnarizs és a durumlisztből készült tészták és kenyerek, valamint a friss gyümölcsök súlycsökkentés esetén is helyet kell, hogy kapjanak a tányéron. Ezek fedezik a minimum szénhidrát szükségletünket és fontos vitaminokat és ásványi anyagokat is biztosítanak. Ne feledjük, hogy az agy, az idegsejtek és az izomzat is elsődlegesen szénhidrátot használ fel üzemanyagként.


Ha a cél az izomtömeg növelése, akkor legalább napi 3-5 g fehérjére van szükség optimális testtömeg kilogrammonként, de itt is ügyelni kell a szigorú zsírszegénységre mind a nyersanyagok, mint az alkalmazott konyhatechnológia esetében. Az étrendi eredetű fehérjék mellett itt szóba jöhetnek étrendkiegészítők is. Ezeknek a mértéktelen alkalmazása azonban súlyos egészségkárosító hatású lehet - akár a vesefunkció beszűkülését vagy a máj leállását is okozhatják még a látszólag ártalmatlan termékek is - így mielőtt elkezdjük használni, feltétlenül beszéljük meg egy szakemberrel, hogy milyen mennyiségben, milyen típusú étrendkiegészítőt alkalmazhatunk biztonsággal. Mindez az edzés típusától, gyakoriságától, intenzitásától és a felhasználó aktuális testösszetételétől is függ, tehát egyénre szabottan kell beállítani.
A szénhidrátbevitel ebben az esetben nagyobb szerepet kap, mint a fogyni vágyóknál; akár a napi 300-350 grammot is elérheti. Azonban itt is elsősorban az alacsony vagy közepes glikémiás indexű szénhidrátokon van a hangsúly, gyorsabb felszívódású szénhidrátok 20-30 gramm mennyiségben az edzések előtt fogyaszthatóak. A máj és izomzat glikogén formájában raktároz szénhidrátot, és amennyiben a glikogén raktárak nincsenek „feltöltve”, úgy az edzés során a szervezet enegiaforrásként az izmokat kezdi el lebontani.
Ajánlott napi 5-6 étkezésre elfogyasztani a szükséges fehérjét és összetett szénhidrátot, a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel érdekében pedig a friss idényszerű zöldségekről és gyümölcsökről se feledkezzünk meg. Ezeket fogyaszthatjuk akár (hozzáadott cukor mentes) smoothie formájában is az étkezések között.
Nem ajánlott éhgyomorra edzeni! Ennek az az oka, hogy leeshet a vércukorszint, ami sok esetben rosszullétet, szédülést okoz. Az edzés előtti étkezésre vonatkozó javaslatokat alapvetően az ételek emészthetősége, felszívódási képessége befolyásolja. A makrotápanyagokat tekintve a zsírok lebontásához kell a legtöbb idő, ezeket követik a fehérjék, a sort pedig a szénhidrátok zárják. Ebből következik, hogy magas szénhidrát-, közepes fehérje-, és alacsony zsírtartalmú ételt érdemes választani, melyet súlyzós edzés esetében az edzést megelőző 1-1,5 órával, kardió edzést megelőzően pedig 2-2,5 órával célszerű elfogyasztani, hiszen a gyomornak szüksége van ennyi időre ahhoz, hogy jelentősen kiürüljön, illetve kellő idő áll rendelkezésre a vércukor- és inzulinszint normalizálására. Ezen kívül a májglikogének is teljesen feltöltődnek. Ez azért fontos, mert az alacsony májglikogén-, és vércukorszint korai fáradást eredményezhet, ami egyidejűleg a teljesítmény romlásához is vezethet. Jó választás lehet a durumbúzából készült pékáru, szendvics, a különböző durumtészta,- és reform gabona alapú étel, sütőben sült édesburgonya, csicsóka alacsony zsírtartalmú fehérjét tartalmazó töltelékkel. Ha valamiért kimarad az edzés előtti főétkezés, jó megoldás lehet az edzés előtt fél-1 órával elfogyasztott snack: zabkeksz, frissen facsart gyümölcslé vagy durumbúza snack.
Az edzés befejeztével a legfontosabb az elvesztett folyadék pótlása, illetve meg kell kezdeni a kiürült  glikogénraktárak feltöltését is. Az edzést követő 1-2 órán belül a legaktívabb a glikogénszintézis, ebből kifolyólag közepes, vagy magas glikémiás indexű szénhidrátok elfogyasztása javasolt. Tehát fontos az edzés utáni kellő mennyiségű és minőségű szénhidrátbevitel, ami nem zsír formájában fog elraktározódni! A fehérjebevitelről sem szabad megfeledkezni, hiszen a fehérje biztosítja az izomépítéshez szükséges aminosavakat, amelyek a szöveteket visszaépítik és erősítik.
Itt kaphatnak szerepet a tejsavó alapú fehérje készítmények, melyek gyorsan felszívódó és könnyen emészthető fehérjeforrásnak minősülnek, fogyasztásukkal lehetővé válik ezen makrotápanyagok mielőbbi pótlása is. A tejsavóval egyidejűleg célszerű megkezdeni a glutamin pótlását is, mivel ez az aminosav támogatja a fehérjeszintézist, elősegíti a gyorsabb regenerációt, semlegesíti a kortizol nevű hormon hatását, ami az izomszövet lebontásáért felelős. Vigyázzunk azonban, hogy ezeket az étrendkiegészítőket megbízható forrásból szerezzük be. Gyakori hiba, hogy a testépítők étrendje egyoldalúvá válik, ezért mindenképpen érdemes dietetikus segítségét kérni az étrend összeállításában.