Pigmentfoltok lézeres eltávolítása

2019. május 27.
A pigmentfoltok szeplő, májfolt, időskori pigmentfolt formájában jelentkezhetnek, jellemző módon az arcon, nyakon, a dekoltázsban és a kezeken.

Kiváltó okok lehetnek túlzott napozás, UV sugárzás, vegyi anyagok. Ezek az elváltozások hatékonyan kezelhetőek az Nd:YAG 532 nm hullámhosszúságú lézerrel.

A lézer rövid ideig tartó, azonban nagy energiájú impulzusokat bocsájt a pigmentfoltos bőrre, miközben azok a pigmentfoltok melaninjában elnyelődnek és szétrobbantják azokat, a pigmentrészekcsékeket pedig a véráram szállítja el. A pigmentszemcsék a bőr felmelegedése nélkül robbannak fel, ezzel megakadályozva a hegképződést.
A kis felszínű foltokat érzéstelenítés nélkül kezeljük általában - természetesen igény esetén érzéstelenítő krémet használunk. A helyi érzéstelenítéshez használt lidocainnal szemben gyógyszerallergia előfordulhat. Minden esetben tájékoztatni kell az orvost, ha pl. korábbi fogászati kezelés során érzéstelenítőre érzékenység vált ismertté. (Ilyenkor más érzéstelenítő anyagot alkalmazunk).A foltok a kezelés alatt előbb kifehérednek, majd bőrpír, duzzanat, égő érzés alakulhat ki, mely pár óra alatt elmúlik. A kezelés után néhány napig tartó sötétebb pörkképződés, hámlás jelentkezik.

A lézeres eltávolítással amellett, hogy a pigmentfoltok halványodnak, eltűnnek

  • a bőr feszesebbé, bársonyosabbá válik
  • a pórusok összehúzódnak
  • a bőr textúrája finomabb lesz, minősége javul
  • a felszíni ráncok kisimulnak

Közvetlenül a kezelés után bőrpír és kismértékű gyulladás, viszketés vagy enyhe égő érzés, pontszerű vérzés felléphet, melyek azonban gyorsan és többnyire mindenfajta kezelés nélkül megszűnnek. A bőr regenerációját magas víztartalmú kenőcsökkel támogathatjuk. Mindenfajta mechanikus beavatkozás (dörzsölés, vagy pl. a keletkező pörk „lekaparása”) tilos. 
A sebgyógyulás általában 7-14 napon belül bekövetkezik, és normál esetben semmilyen fájdalommal, vagy akár csak viszketéssel sem jár. A beavatkozás alatt, ill. azt követően enyhe vérzés léphet fel, melyet a beteg esetleges vérzékenysége fokozhat. Érszűkület és cukorbetegség elhúzódó sebgyógyulást okozhat, ezért ismert betegségeiről szintén tájékoztatnia kell a kezelőorvost.

A képen is jól látható ennek a folyamata.

1. Bőrelváltozás
•    májfolt
•    aknés vagy műtéti hegek
•    tetoválás
•    anyajegyek, szemölcsök
•    ráncok
2. Lézeres kezelés
Az elváltozás elpárolog, a bőrfesték részecskékre bomlik és a keringés elszállítja azokat. A frakcionált lézerrel a bőr feszesebbé, simává tehető.
3. Gyógyulás
A bőrpir 3-4 nap alatt eltűnik, a teljes gyógyulás a lézer típusától függően 7-14 nap.