Nyomozómunka és gyógyítás

2019. szeptember 2.
A legkülönfélébb tünetek és orvosi papírok útvesztőjében is eligazodik, miközben speciális érzéke van az idős betegek problémáira. Többéves külföldi tapasztalattal felvértezve Dr. Szabó Nóra Anna belgyógyász szeptembertől a Partner Medical csapatát erősíti.

Debrecen, London, Balatonfüred és most már Veszprém is. Kalandos útja volt, amíg a Partner Medical-hoz csatlakozott…
Valóban és mindegyik város meghatározó az életemben. Debrecenben szereztem meg az általános orvosi diplomámat, majd belgyógyász szakvizsgámat, ezután pedig klinikai immunológus szakvizsgát tettem. Ekkor 2008-at írtunk, amikor úgy hozta az élet, hogy kiköltöztem Angliába. Londonban először kisebb kórházakban, majd a King’s College Hospital-ban voltam belgyógyász, később a geriátria osztályon osztályvezető és részlegvezető. Tavaly költöztünk vissza Magyarországra és idén február óta a Balatonfüredi Szívkórházban dolgozom belgyógyászként, szeptembertől pedig a Partner Medical-ban is lesz szakrendelésem.


Elhangzott egy kifejezés az imént: geriátria. Ez mit takar pontosan?
Ez speciálisan az idős betegekkel való foglalkozást jelenti, hiszen ők sok esetben egészen másfajta törődést, odafigyelést igényelnek az orvos részéről is. Magyarországon sajnos elég kevesen vannak a geriáterek, pedig nagy szükség lenne rájuk. Én is dolgozom azon, hogy hamarosan megszerezzem a szakvizsgámat. Londonban szerencsére a legjobb helyen tanulhattam, hogy milyenek az igazán jó geriáterek. Külföldön szerzett tudásomat és tapasztalatomat szeretném itthon is kamatoztatni.
Mihez kell jobban értenie egy geriáternek, mint egy általános orvosnak?
Az idősekre jóval több időt kell szánni és nagy türelemre van szükség a gyógyításuk során. Korukból adódóan sokkal több orvosi problémájuk lehet, panaszaik nem feltétlenül egyértelműen utalnak a háttérben álló problémára, emellett számos gyógyszert kell szedniük, amelyek megannyi mellékhatással újabb panaszokat okozhatnak. Ezen kívül egy idős embernél különösen fontos tudni, hogy milyen szociális háttérrel rendelkezik, szüksége van-e segítségre a mindennapi rutin során, kire támaszkodhat, és még hosszan sorolhatnám. Ezeknek az embereknek az egyensúlyát néha egy apróság is ki tudja zökkenteni, ami aztán lavinaként söpörhet végig rajtuk, és jelentős állapotromlást okozva általában kórházba kerüléssel végződhet. A jó geriáter ezeket a szituációkat meg tudja előzni a kiindulási probléma gyors felismerésével, és segít abban, hogy az idős emberek minél tovább tartalmas életet tudjanak élni a saját otthonukban, környezetükben.
Térjünk vissza eredeti szakterületéhez, a belgyógyászathoz, hiszen a Partner Medical-ban is belgyógyász szakrendelése lesz. Milyen panaszokkal szoktak fordulni Önhöz a betegek?
A belgyógyászat nagyon sokrétű, belső szerveink betegségével foglalkozó tudomány, ezáltal akinek ilyen jellegű problémája van, nagyon hamar el tud veszni a különböző vizsgálatok és orvosi papírok útvesztőjében. Sokan jönnek hozzám, hogy segítsek eligazodni, elmagyarázni, hogy pontosan mi is a betegségük, hogyan tudnék rajtuk segíteni? Ez számomra egyfajta detektívmunka. A belgyógyászat ernyőként ölel át számos szakterületet, például endokrinológiát, diabetológiát, gasztroenterológiát és immunológiát is. Sokszor egy egyszerű panasszal (pl. fulladás, lábdagadás vagy hasi panaszok) fordulnak hozzám, és belgyógyászként segíteni tudok a panasz okának kiderítésében, gyógyításában vagy abban, hogy merre irányítsam tovább a pácienst.
Mik a tapasztalatok? Tudatosan fordulnak belgyógyászhoz az emberek, vagy csak ha már nagy probléma alakult ki?
Vannak olyan tünetek, amelyeknél nincs idő hosszadalmas vizsgálatokra, például mellkasi fájdalom esetén azonnal lépni kell. Úgy gondolom, a betegek tudatosan fordulnak belgyógyászhoz, sok esetben akkor, amikor nem egyértelműek a panaszok és nem tudják, milyen irányba induljanak el, kihez forduljanak panaszaikkal. A páciensekkel együttműködve kinyomozzuk, hogy mi állhat panaszaik hátterében, és hogy mik a teendők. 
Külföldi és hazai tapasztalatok után, mi a véleménye a Partner Medical-ról? Mi győzte meg, hogy csatlakozzon a csapathoz?
Először az interneten találkoztam a központtal. Már a honlapon is érezhető az, amit személyes látogatásomkor is megtapasztaltam, hogy a gondosan összeválogatott szakrendelések letisztult és nyugodt környezetben mind a betegek gyógyulását szolgálják. Fontos szempont továbbá, hogy az orvos-csapatot is a régió legnagyobb szaktekintélyek alkotják. Nagyon várom a szeptemberi kezdést.