Nyaki verőerek szűkülete

2019. július 19.
Az agyi keringési zavarok 15%-ért a nyaki erek szűkülete felelős, amely következtében lokális véralvadás, vagy az érfal felületéről elsodródó meszes felrakódás következtében létrejövő elzáródás igazolható.

A szűkület kialakulásának helye a nyak területén lévő verőér oszlása. Fontos a tünetekre való odafigyelés. Akár pillanatokig tartó egyoldali látászavar is hasonló megítélés alá esik, mint a napokig tartó felső végtagi ügyetlenség. Beszédzavar, a kéz finom mozgásainak zavara, zsibbadás, bénulás. A tünetek általában egyoldaliak!

A fenti elváltozások hátterében leggyakrabban magasvérnyomás, vérzsírszint emelkedés, cukorbetegség, dohányzás és alsó végtagi verőérbetegség áll. Ezen betegségek megléte esetén célszerű érsebészeti szakvizsgálatra jelentkezni.

A kivizsgálás során az orvos meghallgatja a nyaki ér felett meglévő esetleges zörej minőségét (halk, fúvó jellegű, vagy durva, harsogó). Ezt követi az ultrahang. Pozitív esetben további képalkotó vizsgálatokat javasolhat az orvos. (CT, MR.) 50%-os szűkület esetében évente, ezen érték felett fél évente javasolt az ultrahanggal történő után követes. Bizonyos értékű szűkület és a vele összefüggésben lévő tünetek esetében felmerül a gyógyszeres vagy a műtéti kezelés lehetősége. A döntés minden esetben egyéni mérlegelés után történik, a beteg állapotának és biztonságának figyelembevételével.