Nemzetközi tapasztalat és szaktudás a vállsebészet területén – Dr. Prédl András ortopéd traumatológussal beszélgettünk

2021. február 16.
Pályafutása Szegeden kezdődött, majd a magyar fővárosban folytatta, mielőtt az Egyesült Királyságban lett osztályvezető főorvos. Hazatérése után az ortopédiában és vállsebészetben szerzett nemzetközi tapasztalatait magyar kórházakban kamatoztatja. Mostantól pedig a Partner Medical magánorvosi központ orvosi csapatát is erősíti.
Nemzetközi tapasztalat és szaktudás a vállsebészet területén – Dr. Prédl András ortopéd traumatológussal beszélgettünk

Mi kell ahhoz, hogy valakiből kiváló ortopéd szakorvos legyen?

A tanulásba beleölt hosszú éveken, a kórházi műtőasztaloknál és vizsgálószobákban szerzett tapasztalatokon kívül ennél a szakiránynál nem lehet figyelmen kívül hagyni a kézügyességet sem.

Dr. Prédl András kitartásból és kézügyességből sem szenved hiányt. A Partner Medical új ortopéd-traumatológus szakorvosa Szegeden szerezte meg az általános orvosi diplomáját, majd Budapesten a Szent János Kórházban praktizált 8 éven keresztül, ahol a szakvizsgáját is megszerezte. A budapesti szakképzési rotációban a legnagyobb szaktekintélyek mellett tanulhatott és itt dőlt el az is, hogy a kezdeti érsebészet iránti érdeklődése átfordul az ortopédia, későbbiekben a vállsebészet irányába.

Mi a közös ezekben a szakirányokban? 

Az átlagon felüli kézügyesség, precizitás és térlátás.

Ezeket a képességeit és a Szent János Kórházban megszerzett széleskörű mind ortopéd, mind baleseti sebészeti tapasztalatait vitte magával az Egyesült Királyságba, ahol végigjárva a szamárlétrát, 9 évig osztályvezető főorvos volt, kórházában megszervezte a regionális vállsebészeti ellátást és a modern csípő-, térd-, váll- és könyökprotetikai ellátást.

Ebben az időben sem táborozott le folyamatosan a szigetországban, több alkalommal részt vett neves szakmai kongresszusokon. Járt az USA-ban, Európa több nagyvárosának orvosi centrumában, de ami legnagyobb benyomást tette rá, az a milánói Humanitas Egyetemi Klinikán szerzett tapasztalat. Több alkalommal járt Milánóban hoszabb, rövidebb tanulmányúton, itt mélyedt el még jobban a vállsebészeti műtéttechnikában és vált a vállsebészet specialistájává. Tapasztalatát elismerve az Egyesült Királyságban a Királyi Sebésztársaság rendes tagjává fogadták, valamint a Brit Könyök és Vállsebészeti Társaság tagjává vált kollégái ajánlásai alapján.

Visszatérve Magyarországra immáron a magyar páciensek gyógyulásában tudja kamatoztatni megszerzett tapasztalatait, a leggyakoribb panaszok pedig itt is ugyanazok, mint a világ bármely pontján. Ízületi degenerációkkal és elváltozásokkal, csípő, térd, könyök és vállízületi kopásokkal, tenisz és golfkönyökkel, lábdeformitásokkal, vagy vállízületi fájdalmas becsípődéssel és gerincpanaszokkal is rendszeresen fordulnak betegei hozzá.

Tapasztalatai szerint sokszor a nem megfelelő diagnózis és ellátás miatt szenvednek akár évekig is a páciensek. Konkrét példaként az úgynevezett befagyott vállszindrómát említi, ami nagyon sokszor, ha időben felfedezésre kerül, egyszerű injekciós kezeléssel is orvosolható, a betegek mégis hosszú ideig keringhetnek az egészségügyi rendszerben, amíg pontos kórképet, majd megfelelő kezelést kapnak.

Persze az ilyen jellegű panaszoknál sem hagyható figyelmen kívül a rossz életmód, a folyamatos ülőmunka, egy régebbi sportsérülés, de akár a stressz is.

A Partner Medical viszont erre is gyors megoldást kínál a jövőben, hiszen a szakrendelések közt immáron az ortopédia is megtalálható Dr. Prédl Andrással.

Ráadásul a vizsgálatok és a kezelések túlnyomó többségét is el tudják végezni a veszprémi magánorvosi központban, úgy, mint a vállízületek ultrahangdiagnosztikáját, és fizikális vizsgálatát. Mindezeken kívül szükség esetén segítenek megszervezni az MRI-t, vagy röntgent is, ahogy a páciens rehabilitációját is végigkövetik.

Miért választotta a Partner Medicalt egy szakorvos, aki megjárta a legnevesebb nyugati kórházakat, magánorvosi centrumokat?

Dr. Prédl András számára nem volt ismeretlen a központ, korábban is megfordult itt, amikor egyik páciensének a laborját a Partner Medical készítette. Már akkor ismerkedett a hellyel, feltűnt neki, hogy ortopédia akkor még nem szerepelt a kínálatban. Később a zirci kórház igazgatója és egyben kollégája, Dr. Vermes Tamás, traumatológus kézsebész főorvos javasolta neki a Partner Medicalt, ahol saját tudását is kiválóan tudná kamatoztatni, mellette pedig egymás szakterületét kiegészítve még magasabb szinten képviselhetnék a gyógyítást az ortopédia-traumatológia területén.

Ez az elképzelést vált valósággá, a jövőben pedig Dr. Prédl András ortopéd traumatológus szakorvos is várja a pácienseket szakrendelésén.