Milyen panaszok esetén tud segíteni a gyermekendokrinológus?

2019. május 20.
A gyermekendokrinológus speciálisan gyermekkorban jelentkező hormon túl vagy alul termelődése okozta betegségekkel foglalkozik. Mivel a hormontermelési zavarok az egész szervezetre hatást gyakorolnak, ezért igen változatos tüneteket okozhatnak.

Milyen tünetek esetén gondoljunk hormon eltérés okozta betegségre gyermekkorban?  
-    növekedés zavarai: alacsonynövés, magas növés
-    elhízás vagy fogyás
-    serdülés zavarai: korai serdülés: lányok 8, fiúk esetében 9 éves kor előtt késői serdülés: lányok 13, fiúk 15 éves koráig nem induló pubertas 
-    fokozott szőrnövekedés
-    menstruációs zavarok, petefészkek ciszták megjelenése 
-    fiúk kóros emlőnövekedése
-    nyak elülső részének megvastagodás, golyva
-    fáradékonyság, rossz közérzet
-    izomgörcsök, izomgyengeség

Hogyan történik a gyermek kivizsgálása? 
A gyermekendokrinológiai vizsgálat a panaszok és a tünetek pontos kikérdezésével kezdődik. Az első vizitnek még fontos része a családi anamnézis megismerése ill a gyermek korábbi betegségeinek a kikérdezése, előző leleteinek áttekintése. Ezeknek együttes értékelése alapján a gyermekendokrinológus  további vizsgálatokat írhat elő a pontos diagnosis kiderítéséhez. Ezek lehetnek, akár kiegészítő vérvétel, röntgen, hasi vagy pajzsmirigy Uh, szükség esetén CT, MR, osteodenzitometriás vizsgálat vagy más szakorvos bevonásával pl. klinikai genetika vagy gyermeknőgyógyászati, sebészeti, urológiai vizsgálat. Második vizit alkalmával ezeknek a vizsgálatoknak az értékelésével állítható fel a pontos diagnózis. Ilyenkor a szülők ill a gyermek részletes tájékoztatást kapnak a betegség eredetéről, a várható lefolyásáról ill a kezelési lehetőségekről.