Mikor érdemes felkeresni endokrinológust?

2019. szeptember 25.
Endokrin vizsgálatra leggyakrabban nem közvetlenül a páciens kezdeményezésére kerül sor, hanem  a panaszok alapján elinduló (háziorvosi vagy szakorvosi) kivizsgálás során terelődik a figyelem ebbe az irányba. Tekintettel arra, hogy a sokféle hormonhatás zavara szerteágazó panaszokat okozhat, kardiológiai, bőrgyógyászati, nőgyógyászati, urológiai panaszok alapján is elindulhat a kivizsgálás.

Nehéz tehát olyan tüneteket felsorolni, ami egyértelműen, csak az endokrinológiai betegséget jelezheti.


Érdemes azonban felhívni a figyelmet arra, hogy ezen a földrajzi területen, ahol mi élünk sok a pajzsmirigy beteg. Egyrészt gyakori a pajzsmirigy göbös elváltozása, másrészt a funkció zavara sem ritka. A tünetek megint csak sokfélék és más kórállapotra is vonatkozóak lehetnek, ezért talán nem is ezekre helyeznénk a hangsúlyt, hanem arra, hogy amennyiben a családban halmozottan ismert a pajzsmirigy szerkezeti (göbös) vagy funkcionális zavara (alulműködés vagy túlműködés), akkor érdemes szűrővizsgálatként a pajzsmirigy UH és TSH meghatározás elvégzése és időszakos kontrollja.

Amennyiben a TSH a normál tartománytól eltérő, vagy az UH vizsgálat 1 cm-nél nagyobb göböt mutat, endokrin vizsgálat szükséges, melyben a további vizsgálatok vagy beavatkozás szükségessége esetleg a későbbiekben ajánlott kontroll vizsgálatok ritmusa megfogalmazódik. Így megnyugtatóan tisztázható, hogy az adott szerkezeti vagy laboratóriumi eltérés igényel-e szakorvosi gondozást.