Ismerjük meg a Partner Medical csapatát – Dr. Tímár Renáta belgyógyász, endokrinológus szakorvos

2019. május 28.
A legnagyobb szaktekintélyek mellett tanult, majd hirtelen bedobták a mélyvízbe.

Kezdetben diabetológusnak készült, végül az teljes endokrinológiának lett a szakorvosa. A gyógyszerek mellett életvezetési tanácsokkal is segíti a pácienseket, a Partner Medical-ban pedig úgy érzi, hogy megtalálta az igazi csapatát. Dr. Tímár Renátával beszélgettünk.

Nem sokszor hangzik el gyerekkorban, hogy „ha nagy leszek, én endokrinológus szeretnék lenni”. Ön hogyan sodródott erre a pályára?
Az ember életében vannak olyan események és személyek, akik befolyásolják akár az egész életútját. Nálam ez Dr. Csillag József főorvos úr volt itt a veszprémi kórházban. Még egyetemi éveim alatt kerültem mellé, és az ő mentorálása mellett kezdtem el elmélyedni a belgyógyászatban. Miután a szakvizsgát is letettem, ő megkérdezte, hogy merre szeretnék tovább haladni. Engem akkor a diabetológia nagyon érdekelt (a cukorbetegekkel foglalkozó tudomány). Erre ő azt mondta nekem éles látással, hogy a jövő nem arra halad, hogy önmagában elegendő lenne a diabetológia tudománya. A jövőt az jelenti az orvoslásban, ha megtanulja az összes hormont, ezekkel pedig összességében az endokrinológia foglalkozik.
Mikor történt ez pontosan?
Ez 2000-ben történt. Sajnos Csillag doktor úr három év múlva elhunyt, ezután én vettem át az összes páciensét. Előtte mindig mellette voltam, kérdeztem, tanultam tőle minden nap valamit. Amikor először beültem az ő rendelésére és elkezdtem foglalkozni a betegeivel, szinte minden feljegyzése úgy végződött, hogy javasolt ez és ez, majd ott van egy szó: távlatilag. Mintha adott volna egy féléves mankót nekem. Mintha pontosan tudta volna, hogy én fogok odaülni és nekem szükségem lesz fél évre, mire összeszedem magam. Érdekes belegondolni, de olyan érzésem van, mintha érezte volna, hogy a kis tanítványát merre kell terelnie.


Azóta eltelt majdnem 20 év, a betegek pedig azóta is bizalommal fordulhatnak Önhöz. Milyen panaszokkal jelentkeznek legtöbbször?
A világ nagyon elszaladt alólunk, felborult az életvitelünk és ez sok betegségnek is a kiváltója lehet. Az emberek mégis legtöbbször nem ebben keresik a probléma okát, hanem különböző, tőlük független forrásokat keresnek. Pedig sokszor elég magunkra és az életvitelünkre nézni. Én úgy mondom, hogy a hormonok jelentik a folyékony idegrendszerünket, és ennek az egyensúlyát a mindennapos stressz és rohanás könnyen felboríthatja. Ennek pedig később fizikai és lelki tünetei is lehetnek testünkben úgy, mint például a figyelemzavar, fáradékonyság, vagy a stressz tűrő képesség csökkenése. Ezeket mind-mind okozhatják hormonális elváltozások
Eléggé elkanyarodtunk az eredetileg kedvenc területétől, a diabetológiától.
Végül igaza lett Csillag doktor úrnak. Bár máig érdekel ez a szakterület, nem kizárólag ennek szenteltem pályafutásomat. A cukorbetegség sajnos népbetegséggé vált, de ma már nagyon sokan foglalkoznak vele, van, aki kizárólag erre a területre szakosodik. Ami engem igazán érdekel és szeretek benne elmélyedni, az a női hormonrendszer működése. Ez folyamatosan változik a serdülő kortól kezdve a gyermekáldáson át a változó korig, végül eljutunk az idős korig. Nagyon jól kell ismerni a fizikai és lelki részét is, mi minek a kiváltó oka. De sok olyan beteg is van, aki pajzsmirigy problémával fordul hozzánk. Lényegében minden területben otthon kell lenni, ez pedig számomra is minden nap ad valami új kihívást.
Ha jól értem, akkor sokszor nem is a gyógyszerek jelentik az igazi megoldást, hanem egyszerűen, ha változtatunk az életvitelünkön. 
Abszolút így van. Ezt minden páciensnek elmondom, hogy az életmódváltozás mindennél többet jelent. Ha nem olyan specifikus betegségben szenved, ami konkrét beavatkozást, vagy gyógyszeres kezelést igényel, akkor egy kis odafigyeléssel az életünkre, hatalmas eredményeket lehet elérni. Én, amit tehetek, megteszek a gyógyszereimmel, hormonjaimmal, ásványi anyagaimmal, de a páciens tud a legtöbbet segíteni magán, ha bizonyos dolgokat betart. Ha felborul a belső harmónia, az könnyen betegséghez vezet, ezért fontos, hogy időben észrevegyük a figyelmeztető jeleket. Nem véletlenül mondják, hogy a lélek nyelve a betegség. De innen még vissza lehet fordulni. Én a betegeimmel mindig közösen keresem meg a probléma okát, és azt a megoldást, ami valóban gyógyír a panaszaira. Legyen szó gyógyszerekről, vitaminokról, vagy pusztán arra próbálom ösztönözni, hogy legyen tudatosabb az életében.
Nemrég csatlakozott a Partner Medical csapatához. Mi győzte meg erről a döntésről? Hogy érzi itt magát?
Én azt látom, hogy a magánorvosi központokra, mint amilyen a Partner Medical, szüksége van az embereknek. Én ugyanolyan odafigyeléssel végzem a munkámat itt is, mint a kórházban. Szeretek olyan helyen dolgozni, olyan közegben lenni, ahol kijelenthetem nyugodtan, hogy jó a csapat körülöttem. Amikor idejöttem elmondtam, hogy azzal, ha egy jó csapat összeáll, akkor hatalmas dolgokat lehet véghezvinni és ez engem is felemel, motivál. A közös gondolkodás mindenkit visz előre. Itt pedig ennek minden feltétele adott.