Ismerjük meg a Partner Medical csapatát – Dr. Harmati Gábor, kardiológus szakorvos

2019. május 22.
Sebésznek készült, végül köztársasági ösztöndíjjal végzett kardiológus lett. Az elmúlt napokban, Európában egyedülálló szívműtétet hajtott végre. A Balatonfüredi Állami Szívkórház kardiológus szakorvosa, és most már a Partner Medical orvos-csapatának is a tagja. Ismerjük meg Dr. Harmati Gábor kardiológus szakorvost!

Egy kávét a beszélgetés előtt?
Nem kérek, köszönöm.
Igaza van, én sem kérek… ma már hármat ittam.
Hármat nyugodtan lehet még, hétnél többet viszont már nem kellene egy nap.
Ön a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán végzett. Biztos ott is sok kávé fogyott vizsgaidőszakban, de mégis, miért pont a kardiológiát választotta szakterületének?
Nagyon sokáig a sebészet érdekelt, sebész akartam lenni, aztán közelebbről is megismertem ezt a területet és eldöntöttem, hogy inkább más irányba fordulok, de mindenképpen valamilyen manuális szakterülettel szerettem volna foglalkozni. Időközben az egyetemen, bekerültem egy baráti társaságba, akik szív elektrofiziológiával foglalkoztak. Emlékszem arra, amikor először megmutatták, hogy mit is csinálnak pontosan: bementünk egy laborba, ahol körülbelül 16 monitoron szaladtak a görbék, tele adatokkal és információkkal. Lesokkolt ez a látvány és hamar elköszöntem akkor. Az érdeklődés valamiért mégis bennem maradt és visszamentem. Végül úgy alakult a sorsom, hogy ezzel a szakterülettel kezdtem el foglalkozni és ugyanebben a laborban kezdődött a tudományos pályafutásom is. Hét évet dolgoztam itt, közben megszereztem a PhD fokozatot is, köztársasági ösztöndíjas lettem, de amire a legbüszkébb vagyok az, hogy ebben az időszakban a laborban több rekordot sikerült beállítani, például a legtöbb közleményt ekkor adtuk ki. Innen pedig már egyértelmű volt, hogy kardiológus szakorvos leszek.


Tehát már egyetemi évei alatt is sok energiát szentelt a kutatásokra, a szakágban való elmélyedésre. Eddigi orvosi pályafutása során, ki tudna emelni olyan esetet, aminek a megoldása előtt a szakma legnagyobbjai is megemelik a kalapjukat?
Minden eset egyedi. Ugyanakkor az 50-60 éves betegek szívdobogásos panaszai már-már általános eseteknek számítanak, őket már rutinosan, de nagy odafigyelés mellett kezeljük. Bonyolultabb a helyzet, amikor fiatal betegek jönnek. Sajnos ezek a szívritmuszavarok nagyon gyakoriak tizen-, vagy huszonéves életkorban is. Nem azt mondom, hogy megremeg a kezem a műtét előtt, de át kell gondolnom nagyon pontosan, hogy mi is fog történni. Szerencsére eddig nem történt komolyabb baj, és azért dolgozunk, hogy a jövőben is így maradjon. Amire most nagyon büszke vagyok, az a szívritmuszavar eredetű eszméletvesztések vizsgálatában elért eredményem. Az elmúlt napokban, Európában elsőként én ültettem be egy olyan szívritmus-diagnosztikai rendszert egy beteg szervezetébe, amelynek az adatait akár egy táblagéppel is le lehet kérni. Ez a fajta orvosi innováció rendkívül nagy előretörést jelent és büszke vagyok, hogy ebben részt vehettem.
Sokan megvárják, hogy komolyabb baj történjen és csak végső esetben fordulnak szakorvoshoz. Milyen tünetekre kell figyelni, mikor kell azonnal felkeresni az orvost?
Különböző betegségeknek, különböző fenyegető előjelei lehetnek. Gyakoriak a szívkoszorúér betegségek, amelyek könnyen infarktushoz vezethetnek. A legegyszerűbb tünet, amikor életkorunkhoz képest jelentősen visszaesik a teljesítőképességünk. Például egy ötvenéves férfi még ereje teljében van, de ha nem bír felmenni a harmadik emeletre gyalog, csak kis megállókkal, akkor már gond van. És ezt nem szabad a korra fogni még! Ezután jönnek a mellkasi fájdalmak, főleg szorító érzés középen, ilyenkor már másnap el kell jönni, mert nagy a baj. A másik csoportba tartoznak a szívritmuszavarral küzdő betegek. Ez járhat eszméletvesztéssel is, ilyenkor is azonnal orvoshoz kell fordulni, mert szerencsés esetben csak otthon a karosszékben történik, rosszabb esetben akár vezetés közben is jelentkezhet, ami katasztrófával járhat. Ha valakire minden ok nélkül heves szívdobogás jön rá, akkor is mindenképpen jöjjön el kivizsgálásra, ahol egyszerűen meg tudjuk keresni az okát. Szerencsés esetben nincs nagy gond, de ha mégis komolyabb probléma merülne fel, akkor is megtaláljuk a helyes kezelést és eljárást. Nagyon fontos, hogy fiatal lányok, akik szívritmuszavarral küzdenek, még terhesség előtt jöjjenek el kivizsgálásra, mert a terhesség szintén előhozhatja ezeket a tüneteket, és kismamaként senki sem vállal szívesen ilyen gyógyszeres, vagy katéteres beavatkozásokat.
Nemrég csatlakozott a Partner Medical orvos-csapatához. Miért választotta ezt a magánorvosi központot?
Sokszor azt látom, hogy az állami szférában nagyon nehéz és hosszú idő bekerülni egy kardiológiai vizsgálatra. Ha sikerül is, még további idő a teljes kivizsgálás, hogy megtalálják a megfelelő kezelést. Néha az is évek kérdése, amíg diagnózishoz jut a beteg. A Partner Medical-nál viszont egy helyen rendelkezésre állnak a legmodernebb eszközök, hogy egyből diagnosztizálni tudjuk a beteget, így sokkal gyorsabban kezeléshez juthat a páciens, ami bizony döntő tényező lehet némely esetben.