Ismerjük meg a Partner Medical csapatát – Dr. Bertalan Rita Ágnes csecsemő és gyermekgyógyász, endokrinológus főorvos

2019. június 5.
Megfordult Európában több helyen és az USA-ban is tanult, mielőtt a Partner Medical-hoz csatlakozott volna. Szakterülete megkövetel egyfajta pszichológiai rátermettséget is, miközben olyan kutatásokban vesz részt, amelyeket a jövő orvos-generációja is hasznosítani fog. Dr. Bertalan Rita Ágnessel, a Partner Medical gyermekendokrinológus főorvosával beszélgettünk.

Tanult és dolgozott többek közt az USA-ban, Franciaországban és Angliában is. Viszont menjünk még jobban vissza az időben! Miért pont a gyermek-endokrinológiát választotta szakterületének?
Amikor letettem a csecsemő- és gyermekgyógyászat szakvizsgámat, akkor itt a Csolnoky Ferenc Kórházban Dr. Csillag József főorvos úr volt az egyetlen endokrinológus. Ő segített ebben a döntésben, ő motivált arra, hogy csináljam meg a másodszakvizsgámat ezen a területen. Ezután a sors úgy hozta, hogy elköltöztem külföldre. Idestova 9 éve élek külföldön, először Belgrádban éltem 3 évig, majd 6 évig Párizsban, jelenleg félig itthon és félig Párizsban. De mindezek előtt az Európai Gyermek Endokrin Társaság ösztöndíjával tanulhattam Cardiff-ban, majd a párizsi éveim alatt további két ösztöndíjat nyertem el, melyek lehetőséget adtak arra, hogy a Pasteur Intézetben folytathassam kutatásaimat.


Nagyon szerteágazó és eredményekben bővelkedő pályafutás eddig. Milyen területeken végezte ezeket a kutatásokat?
Ezek nagy része a nemi fejlődés, az ivarmirigyek (petefészkek és a herék) fejlődésének genetikájára vonatkoznak. A PhD-m alatt még sokat foglalkoztam a glukokortikoid receptor, az agyalapi mirigy ill a pajzsmirigybetegségek genetikájával. Most két éve vagyok az I. sz. Gyerekgyógyászati Klinikának is a munkatársa, itt is főleg kutatásokban veszek részt, és az ivarmirigyek fejlődési zavarai mellett a növekedési zavarok genetikáját vizsgálom.
Milyen problémákkal fordulnak legtöbbször Önhöz a páciensek?
Leggyakrabban túlsúllyal küzdő gyerekek jönnek, mert sokan azt gondolják, hogy ez hormonális probléma. Pedig az esetek 1%-ában tudunk hormonális okot kimutatni, és 100 betegből 99 esetében a túlzott kalória bevitel és a kevés mozgás a felelős. Gyakran jönnek még betegek pajzsmirigy betegségekkel, aminek fáradékonyság, koncentrálóképesség csökkenése lehet a tünete. Ezen kívül menstruációs zavarokkal fordulnak hozzánk fiatal lányok illetve kóros emlőnövekedésel tinédzser fiúk. Előfordulnak növekedési zavarok, túl korai vagy éppen túl késői serdülés miatt jelentkező betegek is.
Gyermekendokrinológus szakrendelésein túlsúlyos illetve elhízott gyerekekkel találkozik leggyakrabban, ez megkövetel egyfajta pszichológiai hozzáértést is, hiszen speciális páciensekről van szó. Hogyan oldja ezt meg?
Ilyen esetekben az egész családdal kell foglalkozni, a szülőket illetve nagyszülőket is beleértve. Persze fontos, hogy a gyermeket is megnyerjük, így megkönnyítsük a számára is a vizsgálatot és a kezeléseket.  Minden túlsúlyos vagy elhízott gyermek vizsgálata során a legfontosabb, hogy felmérjük a kis páciens állapotát, megnézzük, hogy esetleg van-e már szövődmény, vagy csak a vészjósló tünetek jelentkeztek. A szövődmények, mint például a magas vérnyomás, a cukor illetve zsíranyagcsere eltérései, ebben az életkorban diétával, megfelelő mennyiségű mozgással, egészséges életmóddal jól kezelhetők. Ha viszont nem foglalkozunk ezekkel a szövődményekkel, nem teszünk semmit, akkor ezek egymást erősítve, spirálszerűen felerősödnek és egyre súlyosabb formában fognak jelentkezni már gyermekkorban. És itt jön képbe a szülő szerepe. Hiszen ha egy családban van egy tizenéves gyermek, akkor nem mindegy, hogy ő mennyit mozog, miket eszik… Ebben pedig elsődlegesen a szülő mutat példát. A szülővel fontos elfogadtatni, hogy az egészségtelen ételek helyett több zöldséget és gyümölcsöt tartsanak otthon, a hétvégi tévézések helyett pedig hasznosabb, ha kirándulni, biciklizni megy a család.
Tehát a betegségek kialakulásában nem is annyira a genetika, inkább az életvitel, ami döntő lehet?
A gyermek genetikai adottságait a két szülőtől örökli. Ha szülő is küzd kóros elhízással, akkor nem baj, ha az egész család megtanulja a helyes életvitelt és változtatnak a korábbi étkezési szokásaikon, fontosabb lesz számukra a rendszeres mozgás. Ami nagyon fontos, hogy ezt ne csak periódikusan tegyék, hanem egész életre tanuljanak meg és tartsanak egy egészségesebb életformát.
Említette, hogy több kutatásban is részt vett. Mik a legfrissebb tudományos eredmények, amikről be tudna számolni nekünk?
A Pasteur Intézet, ahol a kutatásaim nagy részét végzem, benne van a világ első három olyan intézetében, ahol szó szerint új géneket fedezünk fel és ebben a munkában a világ minden tájáról részt vesznek orvosok, biológusok, genetikusok. Ezek olyan alapkutatások,  melyek megalapoznak olyan későbbi kutatásokat, melyek eredményeit majd a következő generáció fog alkalmazni a konkrét gyógyításban. 
Persze vannak gyakorlati klinikai kutatások is. Ezek közül pár évvel ezelőtt az én szakmai vezetésemmel kezdtük el itthon Magyarországon az alacsonynövés egyik speciális gén eltérésében, a SHOX gén mutációjában szenvedő gyerekeknek a keresését. Majd a Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika Molekuláris Genetika laboratóriumában lett beállítva ennek a génnek a vizsgálata, amellyel mára több mint 15 ilyen beteget sikerült azonosítanunk és kezelésüket elkezdeni. 
Szaktudását pedig a Partner Medical-ban is kamatoztatja immáron. Miért döntött úgy, hogy csatlakozik ehhez a csapathoz?
Dolgoztam már külföldön több helyen, Veszprémben a Csolnoky Ferenc Kórházban és Budapesten is magánorvosi központban. Jó az összehasonlítási alapom, a Partner Medical felfogásában, színvonalában és céljaiban egyből meggyőzött engem, hogy egy profi csapathoz csatlakozok, ahol sok embernek segíthetek.