Hormonzavarok fiataloknál? A Partner Medical segít a cikis helyzetekben

2019. május 7.
Nem csak a pajzsmirigyünk felel a hormonháztartásért, több szervünk is termel hormonokat, amelyek működésében ha zavar lép fel, a legkülönfélébb tüneteket produkálhatja szervezetünk. Fiatal korban különösen elterjedtek ezek a zavarok. A Partner Medical éppen ezért májustól már gyermekendokrinológiai szakrendeléssel is várja az érintetteket.

A gyermekkor egyáltalán nem olyan könnyű. Hát még a kamaszkor! Az örök meg nem értettség, küzdelem a szülőkkel, tanárokkal, az első szerelem és az első csalódás… hosszan sorolhatnánk, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeni ebben a korban. Fiatalként pedig egyáltalán nem vigasztal a szülők egyszerű kommentárja: Majd kinövöd drága gyermekem! A kamaszkori lázadást valóban elhagyja a legtöbb gyermek, viszont ebben a korban gyakran előfordulnak olyan egészségügyi zavarok is, amelyek kezelését jobb, ha nem bízzuk az idő múlására. Nem véletlen, hogy egy egész orvostudományi ág szakosodott a fiatalkori hormonok, pontosabban a hormonokat termelő szervek nem megfelelő működésének gyógyítására. Na, de tekintsük át részletesen, hogy a Partner Medical legújabb szakrendelése, a gyermekendokrinológia mivel is foglalkozik!


Kezdjük azzal, hogy mely szerveink felelősek a hormonháztartásunkért: az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, a petefészek, a here és a hasnyálmirigy. Ezek mindegyike más-más funkciót lát el, más-más hormonokat termelnek, így rendkívül változatos tüneteket is produkálhatnak, ha valamelyik nem megfelelően működik a fiatal szervezetben. Ilyen hormonzavarokban pedig egyre több fiatal érintett, a zavaró tünetek pedig nem csak fizikai, hanem lelki terhet is jelentenek ebben a viharos életkorban. Az endokrin szervektől függően a nem megfelelő működés előidézhet fáradékonyságot, gyengeséget, de sok esetben az alulműködés, vagy túlműködés olyan testi tüneteket is produkálhat, mint a menstruációs zavarok, hajhullás, fokozott szőrnövekedés, vagy az állandó éhség melletti fogyás, esetleg ennek az ellenkezője, a kóros elhízás is. Mind-mind olyan tünet, ami megnehezíti a mindennapi életet, ami kínos a szülők előtt és ciki az osztálytársak, barátok között.

Szerencsére mára az orvostudománynak vannak megfelelő válaszai ezekre a betegségekre, és májustól már a Partner Medical szakrendelései közt is megtalálható a gyermekendokrinológia, és időpont foglalható Dr. Bertalan Rita Ágnes szakorvosnál. És miért pont a Partner Medical-nál? Akik már megfordultak Veszprém legújabb magánorvosi központjában, vagy követik a friss híreket, eseményeket, azok jól tudhatják, hogy a Partner Medical nem csak a modern gyógyászati eszközöket és az orvosi szaktudást kínálja a páciensek részére. A bizalmas, emberközpontú légkör ugyanolyan fontos és ez minden beteget megillet, akik a központhoz fordulnak segítségért. Kiváltképp felértékelődik ez, amikor gyerekek foglalnak helyet a gyógyulásra várók székében. A gyermekendokrinológiai vizsgálatok során elsőre sosem az orvosi vizsgálóeszközök kerülnek elő. A központ szakorvosa egy bizalmas beszélgetés során megismeri a pácienst, az ő panaszait, a család kórtörténetét, és csak ezt követően kezdődnek a célirányos vizsgálatok. Ez a személyes kapcsolat fiatalok esetében különösen fontos, hogy meggyorsítsa a rendellenesség diagnosztizálását és ezután a gyógyulást. A Partner Medical Vörösmarty téri rendelőjében nem kell hosszan várakozni. A kollégák és a szakorvosok a gyógyítás mellett mindent megtesznek azért, hogy feloldják a feszültséget ebben a nehéz korszakban a gyermekeknél is. Így aztán a legnagyobb probléma csak a szülőkkel és tanárokkal való küzdelem lesz, az első szerelem és az első csalódások, amiket úgy is kinőnek majd…

 


A Partner Medical endokrinológiai szakrendelésére a megszokott módokon, telefonon a +36 70 388 8200-as telefonszámon, vagy interneten a www.partnermedical.hu oldalon lehet időpontot foglalni. A legfrissebb hírekért pedig érdemes követni a magánorvosi központ Facebook-oldalát is: Partner Medical Magánorvosi Központ.