Élményként megélni a gyógyítást – Dr. Faluközy József kardiológus főorvos

2019. június 27.
Munkája révén számos páciense visszatérhet a betegsége előtti életviteléhez. Több mint harminc éve van az orvosi pályán, a balatonfüredi szívkórház kardiológus osztályvezető főorvosaként pedig a legmodernebb eszközökkel segít a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek. Dr. Faluközy József főorvos rendelésére pedig már a Partner Medical-nál is lehet jelentkezni. Vele beszélgettünk.

Csak nem Balatonfüredről érkezett éppen?
Nem, az igazság az, hogy éppen most lett vége a magánrendelésemnek a Partner Medical-ban. De természetesen Balatonfüred a bázis, hiszen az Állami Szívkórház Aktív Osztályának vezető főorvosa vagyok.

Mindig a kardiológia érdekelte? Hogyan indult el ezen a pályán?
Ebben a véletlennek is volt szerepe, ugyanis először általános intenzív osztályon kezdtem el dolgozni Zalaegerszegen, de a leendő feleségem már a Szívkórházban dolgozott. Én is ide költöztem tehát és rövidesen az őrző részlegre kerültem. Megtetszett a kardiológia  és mivel intenzív osztályon már szereztem tapasztalatot, részt tudtam venni több szakmai fejlesztésben. A szívkatéteres vizsgálatokon át a pacemaker/defibrillátor beültetésig. Ekkor indultak el igazán a pacemaker beültetések a Szívkórházban. Ahogy teltek az évek,  mindig újabb és újabb diagnosztikus és terápiás beavatkozásokat indítottunk el. Megtanultuk és elkezdtük a koszorúér vizsgálatokat, majd pedig a koszorúér tágításokat/stent beültetéseket.

Füreden egy nagyon jó csapat alakult ki, többen - köztük Ön is - a Partner Medical-ban is rendelnek. De mi a helyzet a megyében?
Sajnos, Balatonfüredet leszámítva, kevés a kardiológus és az a tapasztalat, hogy nagy hiány van ezen a szakterületen. Ezért sokan, köztük én is, más kórházban is praktizálunk, valamint magánszférában is dolgozunk. A hosszú várólista nagy problémát jelent a betegeknek, hiszen  az állapotuk  nem ritkán a gyorsabb vizsgálatokat és diagnózist kívánná meg. Tipikusan ilyen tünet a mellkasi fájdalom, melynek hátterét minél hamarabb tisztázni kell, hiszen akár életveszélyes és mielőbbi beavatkozást igénylő kórkép is felmerülhet. 

Jól érzem, hogy Ön is így került a Partner Medical-hoz?
Így van, két munkatársammal együtt vagyunk itt kardiológusok és olyan speciális vizsgálatokat is végzünk, mint például a pacemakerek, defibrillátorok ellenőrzése, felülvizsgálata. Szerencsére itt nincs hosszú várólista, viszont rendelkezésre állnak ugyanúgy azok a műszerek, amelyekkel ezeket a felülvizsgálatokat el tudjuk végezni.

Beszéljünk kicsit a pacemakerekről! Sokan tragédiának élik meg, ha ilyen beavatkozás felmerül akár saját maguknál, akár a családjukban.
Így van, pedig nem kell tragédiaként megélni. Elég régóta végzem a pacemakerek és defibrillátorok beültetését, idestova 20 éve. Van olyan betegem, akit a kezdetek óta kezelek és szerencsére jó egészségnek örvend. Minden attól függ, hogy kinek milyen alapbetegsége van. Nem maga a beültetett eszköz határozza meg, hogy ki milyen életet élhet mellette. Az esetek többségében ez semmiben nem korlátoz. Van persze néhány dolog, amire oda kell figyelni, de az életminőséget nem fogja maga a készülék rontani, sőt... védelmet nyújt, segít. De továbbmegyek... vannak olyan problémák, amelyeket teljesen megold a pacemaker és a páciens visszatérhet a normál életvitelre.

Milyen betegségekkel járhat az, hogy valakinek pacemakert kelljen beültetni?
Sok ilyen betegség van, jellemzően ezek idősebb korban jelentkeznek inkább, de felléphet fiatal korban is ilyen helyzet:  egy kiterjedt szívinfarktust követően vagy például a kullancsok által terjesztett Lyme-kórban - főleg későn indított adekvát terápia esetén - előfordulhat olyan ingervezetési zavar a szívben, ami pacemaker beültetést tesz szükségessé.
Több mint három évtizede van a pályán. Emlékszik arra az esetre, amelyik a legnagyobb hatást tette Önre?
Annyi különböző eset volt, hogy nem tudnék egyet kiemelni. Viszont láttam olyan eseteket, olyan mértékű javulást a betegek állapotában, amire nem is gondoltam volna. Amikor csak olvastam a szakirodalomban a legújabb eljárások eredményeiről, még én is kicsit hitetlen voltam. Aztán amikor mi is elkezdtük  ezeket a beavatkozásokat - pl. speciális pacemaker beültetés szívelégtelenségben - és olyan mértékű javulást értünk el, hogy visszatért a betegség előtti életminőség, az nagyszerű érzés volt. Ezt óriási élmény  megélni egy orvosnak. Elmondhatom, hogy érdemes volt az orvosi hivatást választani.