Egészséges táplálkozás. Miért fontos gyerekkorban kezdeni?

2020. január 24.
Számos okból fontos, hogy megtanítsa és ösztönözze gyermekét az egészséges táplálkozásra. Elsősorban azért, hogy tápanyag-, vitamin és ásványi anyag szükségleteit fedezni tudja és megfelelően fejlődjön. A gyermekkorban megtanult étkezési szokások meghatározzák a felnőttkori szokásokat. A kiskorában egészségesen táplált gyermek, aki esetleg a tinédzser időszakban nagyon egészségtelenül táplálkozik nagyobb valószínűséggel tér vissza az egészséges ételekhez, mint az a társa, aki kisgyerekkorában nem kapta meg a megfelelő táplálást. Az első 1000 nap a fundamentum,  egész életükre kihatnak az ezalatt elsajátított táplálkozási szokások. Nem utolsó sorban az egészségesen étkező gyerekek aktívabbak, jobban tudnak teljesíteni és motiváltabbak az iskolában, és az óvodában.

Mitől étkezik egészségesen egy gyermek?

Nagyon tág meghatározás lenne, és számos területet lefed, ebből csak pár nagyon fontosat említenék.

Rendkívül fontos, hogy a gyermeke élvezze azt, amit eszik, talán ez az alapja mindennek, különben semmire sem megy vele. Ennek kiinduló pontja pedig az, hogy a kicsinek egészséges kapcsolata legyen mindenféle étellel, hiszen nagyon jellemző kiskorban az egyes ételek visszautasítása. Az étkezése megfeleljen a szükségleteinek és kielégítse azt. Úgy érzem nagyon fontos még megemlítenem az adag méretét is, mivel ebben nagyon sok szülő hibázik. Két véglet van, aki azzal is meg elégszik, ha annyit csipeget a gyermeke, mint egy madárka, a másik véglet pedig önmagához méri az adagokat a kicsinek. Nagyon nehéz megtalálni az arany középutat, ez tény.

Élvezze a változatos étrendet

Annak érdekében, hogy a gyermeke megkapja a számára szükséges tápanyagokat változatosan kell táplálkoznia, étrendjének rengeteg különféle ételt kell tartalmaznia. Naponta ötször étkezzen a gyermek. A különféle alapanyagok bevezetése mellett nyugodtan megmutathatjuk a kicsinek a különböző konyhák ételeit is. Ez izgalmas lehet a gyerekeknek és megtanítja őket már korán arra, hogy megkóstolják az ételeket mielőtt eldöntenék, hogy szeretik azt vagy nem. Gondolom mindenki járt már úgy, hogy hiába kínált egy ételt, a gyerek kóstolás nélkül elutasította azt. Ne aggódjon ez teljesen természetes reakció, főleg óvodás korban, de minél többször, többfajta ételt kínál a lurkónak annál nyitottabb lesz egy idő után. Természetesen ezalatt nem azt értem, hogy ha nem eszi meg az ebédet, amit készített akkor száz másik opciót ajánljon fel helyette.

Egészséges kapcsolat az ételekkel

Ezt elősegítheti azzal, ha beszélget az ételekről, például elmondja neki, hogy melyik étel miért egészséges, honnan származik. Nagyon sokat segíthet, ha engedi részt venni az ételek elkészítésében, persze csak a korának megfelelő mértékig. Mint szülő Ön a példaképe, nagyon fontos a minta, ezért kulcsfontosságú, hogy együtt étkezzenek és próbáljon mindig példát mutatni.

Az étkezés a szükségleteinek megfelelő legyen

Ebben nagy segítséget nyújthat egy szakember ajánlása.

Életkornak megfelelő étel adagok

A legfontosabb talán azt megemlíteni itt, hogy ne a saját adagjához mérje a gyerek adagját, és ha jóval kevesebbet eszik, se tukmálja az ételt. Sokat segíthet a tányérok helyes megválasztása. Gyereknek kistányér, felnőttnek nagytányér. Sajnos már olyat is hallottam, hogy a gyerek addig nem állhat fel az asztaltól, amíg meg nem eszi, amit odamert magának. Kérek mindenkit, ezt ne csinálja!

Néha nem könnyű a gyerekekkel zöldágra vergődni az étkezés terén, de kitartással és példamutatással sok mindent elérhet. Amennyiben úgy érzi, hogy nem tud egyről a kettőre lépni gyermeke táplálásában akkor keressen fel szakembert.