Bizalomra és szakszerűségre alapozni a gyógyítást

2021. április 1.
Dr. Beleznay Gábor szülész-nőgyógyász áprilistól erősíti a Partner Medical csapatát. Az orvosi pályára születés csodája vezette, miközben modern endoszkópos vizsgálatokkal segít abban, hogy a nőgyógyászati problémákra is gyors és hatékony gyógymódot kapjanak a páciensei.
Bizalomra és szakszerűségre alapozni a gyógyítást

Az orvostudományokra és az orvosokra sokszor csak úgy tekintünk, mint akik segítő kezet nyújtanak akkor, ha baj van egészségünkkel, akik szakértelmükkel feltárják panaszaink okát és eldöntik, hogy milyen gyógyszerekkel, kezelésekkel lehet megszüntetni ezeket. Holott van az orvostudományoknak egy olyan ága is, amely az élet születésénél van jelen, amikor az embrióból magzat, a magzatból pedig a születés csodája után csecsemő lesz.

Dr. Beleznay Gábort is ez a csodálatos folyamat inspirálta, amikor már egész fiatal korában eldöntötte, hogy az orvosi pályát választja, azon belül is a szülész-nőgyógyász szakterületet.

A Partner Medical csapatához áprilisban csatlakozó szakorvos mögött több mint 30 év szakmai tapasztalata áll. A megye több kórházában is dolgozott már, megszámlálhatatlan alkalommal segített a kismamáknak a várandósság időszakában életet adni gyermeküknek. Páciensei közt vannak olyanok, ahol egy családban a megszültetett gyermeknek évtizedek után szintén ő segített világra hozni az ő gyermekét is.

Mindeközben rendre követte azon új technológiák fejlődését is, amelyekkel még hatékonyabban lehet felvenni a versenyt az olyan népbetegségekkel, amelyek leginkább fenyegetik a gyengébbik nem képviselőit.

Egyszerűség és hatékonyság

Ezen vizsgálatok közül is kiemelkedik a nőgyógyászati endoszkópia. Hogy miért is olyan jelentős ennek az eljárásnak az alkalmazása, arról részletesen beszél Dr. Beleznay Gábor, aki egyébként számos tudományos szervezet mellett a Magyar Nőgyógyászok Endoszkópos Társaságának is a tagja. 

„Azt tapasztaljuk, hogy egyre nő a méh miómás megbetegedéseinek a száma, ez pedig az orvosi megoldások fejlesztését is arra sarkallta, hogy még hatékonyabb és egyszerűbb eljárásokat vezessen be a mindennapos kezelések sorába. A modern endoszkópos műszerek és az egynapos sebészeti beavatkozások egyre elterjedtebbek, a páciensek részéről az igény is megnőtt ezekre a vizsgálatokra. A méhtükrözés (hiszteroszkópia) vizsgálata során a méh üregének belső felszínét tekintjük meg.”

Mindezeken kívül a Partner Medical új szakorvosának neve mellett fel lehet sorakoztatni az ultrahangvizsgálatok nagyobb tárházát is. 2D, 3D, 4D, 5D képet is képes megalkotni a méh űr felszínéről.

Egyszerre diagnosztika és terápia

A vizsgálatok mellett ez a módszer terápiás jelleggel is alkalmazható, amelynek magas szintű képviselője Dr. Beleznay Gábor.

„A beavatkozás során a talált elváltozást akár el is lehet távolítani, vagy történhet szövettani mintavétel is ilyenkor. Egyelőre nem sok kórház végzi a miómás betegségek okozta vérzés zavarok végleges megoldását jelentő terápiás méhtükrözést, pedig hatékony módszernek számít, és sok embernek segítene problémáján.”

Népbetegségek és kezelésük

Azzal kapcsolatban, hogy milyen népbetegségek fordulnak elő a legnagyobb számban Magyarországon, Dr. Beleznay Gábor két nagy csoportot említ:

„Sajnos a meddőség egyre elterjedtebb betegség. Számtalan ok állhat a hátterében, sőt néha több ok is, ezért egyre inkább az a szemlélet uralkodik, hogy javasolt minden szempont alapján megvizsgálni a gyermekáldásra vágyó párokat. Emiatt a meddőség kivizsgálásának egyre inkább része kezd lenni ez az endoszkópos vizsgálat.”

A másik, a gyakoribb betegcsoportnál a panaszok, vagy az elvégzett ultrahang vizsgálat veti fel a méhtükrözés szükségességét. Gyakran felmerülő elváltozás a méh jóindulatú daganata, a mióma, amely a nők 50-60 %-át érinti. Ezen kívül gyakori elváltozás a méh üregében fejlődő polip is. Ennek a leggyakoribb panasza a visszatérő vérzészavar, melyet a gyakran elvégzett fractionált curettage (méhkaparás, egészségügyi küret) nem old meg, ezért azt a legtöbb helyen megismétlik (akár 5-ször, 8-szor is). Sajnos ez a megoldás nem szünteti meg a vérzéses panaszokat, ecseteli Dr. Beleznay Gábor. 

80-90%-ban elkerülhetőek a has metszésével járó műtétek

Magyarországon évente 10 000 méh eltávolítása történik vérzészavar, vagy mióma miatt. Ugyanakkor kevésbé ismert tény, hogy manapság már gyógyszeres kezelés is rendelkezésre áll a mióma megkisebbítésére és a vérzések csökkentésére a műtét elvégzése előtt. A hiszteroszkópos műtétet pedig akár egynapos beavatkozással is el lehet végezni, amelyen eltávolítják a méhnyálkahártyát, a polipot, vagy a miómát.

Végezetül Dr. Beleznay Gábor néhány szemléltető információval erősíti meg azt, hogy miért fontos rendszeresen kivizsgálásra járni, és műtét esetén mire számíthat a páciens.

„Nőgyógyászati praxisomban egynapos sebészet keretében, XXI. századi körülmények között végzem ezeket az üvegszál optikás műtéteket. A műtétek előtti esetleges gyógyszeres kezelést és a műtéti kivizsgálást ambulanter, járóbeteg ellátás keretében végezzük. A műtétek rövid altatásban történnek, és az operációt követően a páciensek 24 órán belül, kísérőjükkel otthonukba távozhatnak. A műtétet követően, 1-2 napos pihenés után betegeim munkába tudnak állni.

Az elmúlt évtizedekben általam végzett hiszteroszkópos műtétek eredményei azt mutatják, hogy a nőgyógyászati vérzészavaroktól és miómáktól szenvedő betegeim mintegy 80-90 %-ban elkerülték a nagy, has metszéssel járó csonkító műtéteket (méheltávolítás).”