Az orvos, aki valóban belelát a fejekbe – dr. Pajzer György neurológus főorvossal beszélgettünk

2021. február 18.
Annak az intézménynek a padjaiban tanult, ahol Szent-Györgyi Albert felfedezte a C-vitamint, de közel 30 éve már Veszprémben praktizál. Kitűnőre szigorlatozott neurológiából és pszichiátriából, ezt a tapasztalatát pedig mostantól a Partner Medicalban kamatoztatja. Dr. Pajzer György neurológus főorvossal beszélgettünk.
Az orvos, aki valóban belelát a fejekbe – dr. Pajzer György neurológus főorvossal beszélgettünk

Az orvostudomány területén talán a neurológia az, ami a legnagyobb fejlődésen ment át az elmúlt néhány évtizedben - vallja Dr. Pajzer György, aki még a kilencvenes évek elején diplomázott a Szegedi Tudomány Egyetemen általános orvosként, 1996 óta pedig neurológus szakvizsgával is rendelkezik.

Ekkortól van szakrendelése Várpalotán, majd 2001 óta Zircen is, ahol a városi kórház igazgatója ajánlotta számára a Partner Medical magánorvosi központot, ahol a magánrendelésben is kamatoztathatja tudását a betegek javára.

De pontosan milyen panaszokkal érdemes neurológushoz fordulni?

Dr. Pajzer György szerint a fejfájás az egyik a leggyakoribb panasz a páciensek körében, mellyel neurológushoz fordulnak.  Melynek oka lehet a nem megfelelő életmód, vitaminhiány, vagy a túlzott stressz, amin megfelelő elhatározás után változtatni lehet.

Sokkal súlyosabb és ugyanúgy a neurológiához tartozik a stroke. Az agyi vérellátás zavarát legfőképpen a magas vérnyomás okozza, de ami a főorvos szerint ijesztő statisztika, a magas vérnyomásos betegek 40%-a nincs megfelelően kezelve, nem mennek orvoshoz, nem foglalkoznak a tünetekkel, pedig a vérnyomás beállítása folyamatos terápiát, ellenőrzést igényel. A nem megfelelően kezelt vérnyomás később tovább súlyosbodhat akár egy stroke-hoz is vezethet.

Hiába az orvostudomány technológiájának fejlődése, az emberek fejében a megelőzés tekintetében nehezebb rendet tenni!

Szerencsére ma már a legváltozatosabb eszközök állnak a rendelkezésre, hogy egy neurológus mihamarabb pontos diagnózist tudjon felállítani. Ráadásul dr. Pajzer György pályafutása során végig követte ezt a fejlődést, a CT és MR gépek elterjedését, a különböző hatékony gyógymódok alkalmazását.

Ő az utolsó olyan orvosok közt volt, akiknek a pszichiátriát és a neurológiát együtt, egy tudományágként tanították. Ahogy ő fogalmazott: a neurológia a kézzel fogható elváltozásokat kezeli, a pszichiátria pedig a kézzel nem megfoghatókat.

Munkája során mélyebben beleásta magát a demenciába is. Igaz, hogy ez a neurológiai betegség korfüggő, azaz túlnyomórészt idős korban lép fel, mivel a magyar társadalom elöregedő, sok családban probléma a nagyszülőknél, idős hozzátartozóknál jelentkezik. Amíg a 65 évesek körében 1-2% az előfordulási esélye, addig előre haladva a korban, a 90 évesek majdnem fele érintett a demenciában.

Gyógymódot egyelőre nem talált rá az orvostudomány, viszont, ha időben sikerül diagnosztizálni, a neurológus segítségével sokáig szinten tartható. Dr. Pajzer György szerint nehezíti a felismerést az, hogy a szellemi leépülés lassan alakul ki, kezdetben csak feledékenység, majd később személyiségzavar, a mindennapi szokások elhagyásai is jelezheti a betegséget. Ezeket nehezebb észrevenni akkor, ha az idősekkel napi kapcsolatban vagyunk, viszont, ha időben kivizsgáltatjuk idős szeretteinket és beigazolódik a gyanú, jó eséllyel lehet lassítani a szellemi leépülésen. Sőt, az esetek 10%-ában elképzelhető, hogy csak vitaminhiány, vagy egyéb gyógyítható betegség okozza ezeket a tüneteket – meséli a tapasztalatait a főorvos.

Amellett, hogy egy neurológus a műszeres vizsgálatokkal szó szoros értelemben belelát a fejünkbe, sokszor az ő segítségére is szükség van más orvostudományi területen. Ilyen például a reumatológia, ami alapvetően a mozgásszervi problémák gyógyítására szakosodott, ugyanakkor az isiász betegség esetén neurológusra is szükség lehet, például egy gerincsérv esetén.

A neurológia tehát számos területre kiterjed, az emberek többsége az élete során megtapasztal olyan problémákat, amelyre egy neurológus tudja a választ. Dr. Pajzer György pedig Szent-Györgyi Albert, a Szegedi Tudományegyetem egykori professzorának, Nobel-díjas orvosunknak a tanácsát tudja javasolni: rendszeresen testmozgás kell az egészségeseknek és a betegeknek is.

Hiszen testmozgással és megfelelő életmóddal nem is hinnénk, hogy hány betegség megelőzhető!