Az ok-okozat felderítője – interjú Dr. Fazekas Terézzel

2020. október 13.
Viszket, csíp, fáj… számos bőrprobléma felmerülhet egy embernél, de arra nem is gondolnánk, hogy hány meg hány kiváltó ok állhat ezek hátterében. Dr. Fazekas Teréz, a Partner Medical bőrgyógyász szakorvosa ezek felderítésében és kezelésében segít.

Szakterülete szerint nemi gyógyász, bőrgyógyász és kozmetológus szakorvos. Utóbbi egy kis magyarázatra szorul, hiszen nem sűrűn találkozunk ezzel az orvosi kifejezéssel.

A kozmetológia nem csak nevében hasonlít a kozmetikára. Mi kozmetológusok is a bőrrel foglalkozunk ugyanúgy esztétikai szempontból. Viszont amíg egy kozmetikus csak szépészeti kezeléseket végez, addig a kozmetológiában azt is vizsgáljuk, hogy egy-egy elváltozás a bőrön milyen alapbetegségre vezethető vissza. Ugyanis sok esetben a bőr elváltozásaiban mutatkozik meg több olyan betegség, amelynek az okait a bőrfelszín alatt, a szervezetben kell keresni.

Mint például?

A leggyakoribb ilyen alapbetegségek lehetnek gasztroenterológiai eredetűek, de különböző ételintoleranciák is okozhatják a bőr elváltozásait. Gyakran előfordul, hogy amikor a kozmetikus már nem boldogul a pácienssel és nem javul a bőrfelület állapota, akkor elküldi hozzánk, hogy derítsük ki a probléma valódi, orvosi okát.

Szereti a kihívásokat, a kutatómunkát? Mint egy nyomozó, aki a bőrfelületen található bizonyítékok alapján tárja fel a probléma valódi okát.

A SOTE-n szereztem általános orvosi diplomámat és már az egyetem alatt is közel állt hozzám ez a szakterület. Oktatóimtól nagyon sokat tanultam, rengeteg plusz tudást átadtak, így egy idő után egyértelmű volt, hogy én is efelé a szakterület felé fordulok. Vonzott, hogy a bőrgyógyászaton belül is számos területet megismerhetek és segíthetek az embereknek. Sokszor nem is tűnik komolynak egy tünet, de, ha egy bőr-onkológus megvizsgálja, elképzelhető, hogy a páciens élete múlhat a gyors és szakszerű beavatkozáson.

Ezen kívül még számos olyan tényezőt tudnék felsorolni, ami miatt vonzó ez a szakterület számomra: az allergiás kórképek meghatározásánál valóban „nyomozómunkát” végzünk, de hasznosak a diagnosztikai eszközök is, valamint mi is végzünk esztétikai beavatkozásokat.

Melyek a leggyakoribb bőrrel kapcsolatos betegségek, amelyekkel a páciensek Önhöz fordulnak?

Ekcémás elváltozások, gombás fertőzések és vírusos szemölcsök nagyon sűrűn előfordulnak.

Mire lehet ezeket visszavezetni? Mi miatt alakulhatnak ki?

Ne menjünk messzire, már a gombás megbetegedésnek is számos kiváltó oka lehet. Az érszűkület, de a cukorbetegség kísérő tüneteként is előfordul. A csalánkiütést és ekcémás elváltozásokat pedig leggyakrabban az oly sokszor emlegetett laktóz-, vagy gluténérzékenység is okozhatja, bár, ha pontosan akarunk fogalmazni, akkor ezek ételintoleranciák. A sok tartósítószer és színezőanyag, ami a nem megfelelő étkezéssel a szervezetünkbe kerül, mind-mind kiválthatja ezeket. Tehát lényegében egy bőrelváltozást akár a helytelen étkezésre is vissza lehet vezetni.

A belső szervek helytelen működése mellett a bőrünket más káros hatások is érhetik. Most múlt el a nyár, sokat hallottunk a napozás veszélyéről. Önnek erről mi a véleménye?

Nagyon fontos, hogy nem a napozást kell kerülni, hanem a leégést. A napfény által D-vitamin kerül a szervezetünkbe, ami viszont szükséges az egészségünk megőrzéséhez. Többek közt a melanoma kialakulása ellen is véd. A kulcsszó a mértékletesség és az odafigyelés napozás során. Ha ezt betartjuk, valamint megfelelő faktorszámú napvédőt használunk, akkor inkább egészséges a napozás.

Most kicsit aktuálisabb lesz a hideg elleni védekezés. Hiszen mindenki ismeri azt az érzést, amikor a fagyos szél kiszárítja a bőrét. Mit javasol bőrgyógyászként ilyenkor?

A hidegebb hónapokban még fontosabb a bőr megfelelő hidratációja, ezt pedig legkönnyebben különböző krémek által tudjuk megoldani. Ugyanakkor célszerűbb a patikai forgalomban elérhető termékeket beszerezni, ott tanácsot is tudnak kérni a szakemberektől.

Ön nem olyan régen csatlakozott a Partner Medical csapatához. Miért választotta ezt a közösséget?

Nagyon hosszú időn át Gödöllőn éltem és ott is praktizáltam. Megfordultam kórházban is, majd szakrendelésben, végül a magánpraxis következett. Üzemorvosi tevékenységet pedig a mai napig végzek. Családommal viszont nem olyan régen Balatonkenesére költöztünk, adott volt, hogy a környéken helyezkedjek el egy magánorvosi központban. A Partner Medical-lal gyakorlatilag egymást találtuk meg, én szerettem volna egy magas szakmai színvonalú helyen praktizálni, ők pedig bőrgyógyászattal és gyermekbőrgyógyászattal bővíteni a szolgáltatásokat.