A válasz nem a csillagokban rejlik

2019. július 29.
Félelmetes belegondolni, hogy egy betegség tünetei nem csak fizikálisan, hanem érzésvilágunkban is mutatkozhatnak. Pedig a neurológikus betegségek így is jelentkezhetnek sok más tünet mellett. Mielőtt azonban a csillagok állására fognánk tüneteinket, érdemes egy neurológus szakorvos véleményét kikérni.

-    Csak megszédültem, biztos a fáradtság.
-    Nem tudok koncentrálni, valószínűleg front van.
-    Folyamatosan fáj a hátam, rossz az ágymatracom.


Hány meg hány mindennapos panasz, amelyekre mindig van egy logikusnak tűnő magyarázatunk. Nincs is annál nagyobb megnyugvás, mint amikor ráfoghatjuk a problémáinkat az időjárásra, a munkahelyi leterheltségre, vagy egyszerűen a rosszul kiválasztott matracra. Pedig ha egy szakorvoshoz fordulnánk, egyáltalán nem biztos, hogy új matracért küldene, vagy azt javasolná, hogy költözzünk más éghajlatra.
A neurológikus betegségek elsőre lehet, hogy félelmetesen hangoznak az átlagember számára, holott számos mindennapos panaszra adhatnak logikus magyarázatot, kezelésük pedig megfelelő szakember bevonásával ma már nem egy komplikált beavatkozás. Pedig nem volt ez mindig így. Számos barbár történet kering a korabeli orvoslás feljegyzéseiben, hogy miként kezelték az egyszerű fejfájást, szédülést, vagy idegrendszeri zavarokat. Mondani sem kell, hogy elenyésző sikerrel. Lobotómia, sokkterápia, de tovább nem is akarjuk sorolni ezeket! Sőt… nyugodtan felejtsük el!
A neurológia vizsgálatai ma talán az egyik leginkább fájdalommentes, egyszerű vizsgálatok közé tartoznak, de számos panasz kiváltó okára adhatnak választ. Sőt, megdöbbentő belegondolni, de személyes érzéseink megváltozására, lehangoltságra, szomorúságra is választ adhatnak.


Bobby Kasthury, amerikai idegtudós mondta a következő szavakat: „Az érzéseink a legtöbb neurológus szerint az agyunkból erednek (...). Amikor boldog, szomorú, mérges vagy ijedt vagy, az hihetetlen módon nem egyéb, mint agysejtek egymással való kommunikációja.”
Nem is lehet kérdés, hogy idegrendszeri problémák esetén a fizikai tünetek mellett szellemi problémákban is jelentkezhet a kór.
Akkor mégis miért hagyjuk szenvedni magunkat? Teljesen természetes, hogy ijesztő lehet az, ha felmerül, hogy idegrendszerünkkel nincs minden rendben. Hiszen mindennapi életünkre, munkánkra, kapcsolatainkra is hatással lehet. És valószínűleg senki sem mutatkozik szívesen egy SZTK-rendelésen neurológikus problémák gyanújával. Pedig a fejfájás, gerincfájdalom, szédülés, hallászavar, fülzúgás, zsibbadás, beszédzavar, személyiségváltozás mind-mind lehetnek idegrendszeri eredetű problémák. Ugye, hogy nem is olyan ritka tünetek? És könnyen választ adhatnak az ingerlékenységre, a kollégák, családtagokkal szembeni türelmetlenségre, azokra a tényezőkre, amelyek hosszútávon megmérgezhetik a mindennapokat. És amelyeket egyszerűen ráfogunk a meleg frontra, vagy a Hold állására.
De mi lenne, ha mondanánk egy megoldást?! Ahol nem kell a váróterem frusztráló neonfényében várakozni, ahol modern körülmények között, mégis diszkréten, egyenesen a szakorvossal konzultálva deríthetnek fényt a problémák okaira!
A Partner Medical magas szintű szakorvosi szolgáltatásairól már többször írtunk, viszont időről időre felmerül az emberközpontúság kérdése is. Ez az egyik legfontosabb tényező, amely megkülönbözteti a magán orvosi központot a megszokott kórházi rendelőktől és ez az, amire a Partner Medical-nál különösen nagy figyelmet fordítanak. Minden páciens problémája más és más, a Partner Medical szakorvosai pedig mindegyikre választ és segítséget szeretnének adni.
Dr. Horzov Halyna a Partner Medical csapatának a tagja. 2003 óta neurológus szakorvos, és ezt a több mint 15 éves szaktudását, most a magánorvosi központ pácienseinek megsegítésére szenteli. Időpontfoglalás céljából is hétköznap 8:00-20:00 között bármikor hívható a +36 70 388 8200-as telefonszám, vagy ez még egyszerűbben online is intézhető a Partner Medical oldalán.