A műszaki- és orvostudományok hatékony elegye - interjú Dr. Miklós Egonnal

2020. október 6.
Gyermekkorában még a műszaki tudományok felé kacsintgatott, végül az orvosi pályára terelte a sors, viszont ezt az érdeklődését itt is kiválóan kamatoztatja. Dr. Miklós Egon a Partner Medical új szakorvosa az elektrodiagnosztikával segít feltárni a betegségek valódi okát, ráadásul egyedüliként a térségben.

Hivatalosan a klinikai neurofiziológia szakrendelésen várja a pácienseket. Valljuk be, ez a szakterület kicsit bővebb magyarázatra szorul a laikusok előtt.

Idegennek tűnik ez az orvosi szakkifejezés, pedig a valóságban nagyon sok ember érintett azokban a problémákban, amelyeket itt vizsgálunk. A klinikai neurofiziológia lényegében az idegrendszer funkcionális vizsgálatára alkalmas módszer. Ilyenkor a páciens bőrére, az izmok fölé elektródákat helyezünk, majd egy kisebb elektromos ingert adunk a célba vett idegekre és izmokra, az így kinyert adatokat pedig a számítógép feldolgozza, amiből mi már látjuk, hogy az idegrendszernek, vagy az izmoknak van-e valamilyen problémája, ami a tüneteket okozza.

Ez így elsőre nem hangzik olyan kellemetlen vizsgálatnak.

Lényegében egy minimális áramütést érez csak a beteg, de aki volt már fizioterápián, az tudja, hogy mennyire fájdalommentes ez az eljárás, de ami még fontosabb, kockázat gyakorlatilag nincs benne. Van egy olyan lehetőség is, hogy egy apró tűvel, úgynevezett tűszúrásos vizsgálatot végzünk, erre főleg izombetegségek esetén van szükség, ilyenkor tűelektródákat használunk. Ez egy vérvétel kellemetlenségével jár, de ez a ritkább, átlagosan 10 betegből 1-nél kell ezt alkalmazni.

Kívülről nézve is izgalmas szakterületnek tűnik az neurológia, aminek Ön is a karrierjét szentelte. Szereti a kihívásokat, mi vezérelte ebbe az irányba?

Családomban nagyon sokan műszaki területen dolgoztak, mérnökök voltak. Kezdetben engem is a műszaki tudományok érdekeltek, elsősorban a fizika és matematika, aztán ahogy idősödtem egyre inkább az orvoslás felé irányultam. Az ideggyógyászatban viszont nem is elhanyagolható mértékben jelennek meg ezek a műszaki tudományágak, ezért terelődtem én is az errefelé, azon belül is az elektrofiziológia területére, ami tulajdonképpen az elektromos működésen alapuló műszeres vizsgálat.

Milyen problémákkal fordulhatnak Önhöz a betegek?

Olyan páciensek szoktak felkeresni, akiknek valamilyen idegsérülésük, idegbántalmuk, ideggyulladásuk van. Ez a betegek nyelvére lefordítva abban jelenik meg, hogy valamelyik végtagjukon zsibbadást, izomügyetlenséget éreznek, esetleg ezekhez fájdalom is társul. Fontos, hogy egy nagyon speciális területről van szó, ahol az öndiagnózis sok esetben csaló lehet, ezért mindenképpen szükséges egy előszűrés. Tehát, ha ilyen panasza van valakinek, érdemes először a háziorvossal konzultálni, ha pedig indokolt, akkor eljönni erre a vizsgálatra, ahol még pontosabb kórképet tudunk adni. Persze itt is felmerülnek azok a tünetek, amelyeket viszont a beteg is könnyen betud határolni. Például amikor a kéz első három ujja elkezd zsibbadni, vagy amikor éjszaka többször felébrednek, mert egy elviselhetetlen zsibbadó, égő érzés jelenik meg a kezekben.

Mi történik azután, miután felállították a diagnózist?

A kulcsszó a diagnózis, ugyanis mi itt csak diagnosztikával foglalkozunk. Egy röntgenhez, vagy CT-hez tudnám hasonlítani, ahol a vizsgálat után a beteg, vagy visszamegy a háziorvosához, esetleg szakorvosához a leletekkel, hogy megkezdjék a kezelést, vagy, ha az első útja hozzánk vezetett, akkor mi segítünk neki, hogy melyik szakrendelést keresse fel.

Sokat beszéltünk már erről az eszközről, amivel a vizsgálatokat végzi. Mennyire bevett módszer ez az orvoslásban?

A módszer ismert, viszont ez a berendezés a megyében csupán két helyen van jelen. Az ajkai kórház mellett – ahol szintén én végzem ezeket a vizsgálatokat – csak itt a Partner Medical-ban. Az igény nagy volt arra, hogy a magánrendelésben is elérhető legyen ez a vizsgálat, erre pedig itt a Partner Medical-ban nagyon jó feltételek voltak.